open-navfaktor-logo
search
Ni pitanja, ni inicijative
Njima je odlično: Ovi parlamentarci nisu progovorili od početka mandata i dobijaju više od 5.000 KM mjesečno
Dok obaraju zakone zarad stranačkih interesa, otkazuju sjednice, prijete blokadama i govore da Bosna i Hercegovina nije država, neki državni parlamenarci uživaju na poslu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine jer ne progovaraju, a za to imaju od 5.000 KM do 5.220 KM mjesečno.
16.10.2023. u 17:42
get url
text

VEZANI TEKST - Novi problemi u vladajućoj koaliciji, pomjerena hitna sjednica: "Trojka" se sveti SNSD-u zbog obaranja zakona?

Ovo je samo "suha" plaća dobijena množenjem osnovice i koeficijenta, a njihova primanja su veća kada se na plaću obračuna minuli rad i niz naknada kao što su topli obrok, smještaj, odvojeni život, službena putovanja...

Neki od parlamentaraca, koji od početka mandata nisu imali nijedno pitanje ni inicijativu, a o predloženim zakonima da ne govorimo, dok istovremeno rade kontra institucija BiH i građana, upravo su u parlamentarnim klupama "zaradili" penziju (i otpremninu od oko 30.000 KM) koju sada dobijaju uz visoku plaću.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je 1. decembra prošle godine održao konstituirajuću sjednicu. Od tada do danas, prema dostupnom pregledu aktivnosti zastupnika, nijedno pitanje, nijednu inicijativu i nijedan zakon nisu imali Čedomir Stojanović (Demos), Ljubica Miljanović (SNSD), zatim Nebojša Radmanović i Obren Petrović iz SNSD-a koji ni u prošlom mandatu nisu imali pitanja ni inicijativa i zaradili su penziju u Parlamentu BiH.

Bez pitanja, inicijativa i predloženih zakona zasad su i Darijana Filipović (HDZ), Marinko Čavara (HDZ), Predrag Kožul (HDZ).

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD obaraju zakon o moru, ali i izmjene zakona koje su predložili partneri iz SDP-a i NiP-a

Ima i onih zastupnika koji su za ovih nekoliko mjeseci imali tek jedno pitanje, bez ikakvih predloženih propisa i bez inicijativa, kao što su SNSD-ov Miroslav Vujičić i HDZ-ov Slavko Matić.

Neki od njih nisu učestvovali ni u diskusijama na sjednicama Parlamenta BiH. Tako javnost, koja sjednice može pratiti uživo, zasigurno nije zapamtila Stojanovića, Miljanović, Petrovića. 

Također, konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održana je 16. februara ove godine od kada nijedno pitanje, nijednu inicijativu i nijedan zakon nismo dobili od Dragana Čovića (HDZ), Nikole Špirića (SNSD) i Radovana Kovačevića (SNSD).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.