open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Nobelov komitet danas uručuje nagradu Handkeu, Suljagić poručuje: Švedska akademija nastavlja posao SANU-a
Današnje uručivanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu, austrijskom književniku koji negira genocid u Srebrenici, predstavlja sunovrat ne samo za Švedsku akademiju nego za ljudsku civilizaciju uopće  
10.12.2019. u 08:08
get url
text

Alfred Nobel je ostavio u amanet svojim švedskim sunarodnjacima da se nagrada koja nosi njegovo ime, a dodjeljuje se još od 1901. godine hemičarima, fizičarima, liječnicima, književnicima…, daje onima koji svojim sposobnostima najviše doprinose čovječanstvu.

Kažu, Nobel je bio dobročinitelj, humanista, filantrop. Postoji li zato humanistički aspekt Nobelove nagrade, nešto što je univerzalne vrijednosti za ljudsku civilizaciju? Ma, zaboravite.    

Kao rijetko dosad Komitet Nobelove nagrade danas će, nešto poslije 13 sati, kada počne svečanost u Stockholmu, biti na stubu srama globalnog značenja jer će nagrada za književnost otići u ruke Austrijancu Peteru Handkeu, čovjeku koji negira genocid u Srebrenici, a istovremeno je obožavalac lika i nedjela Slobodan Miloševića.

-Negator genocida, kao što je Handke, je neko ko će podržati sljedeći genocid. Okorjelost Komiteta Nobelove nagrade i/ili njihovo neizgovoreno vjerovanje u bijelu nadmoć su zabilježene za potomstvo - napisao je na Twitteru Aleksandar Hemon, bh. pisac sa američkom adresom.

I prošli petak je Handke na press konferenciji u Stockholmu bio drzak i bezobrazan, nije želio odgovarati na direktna pitanja o genocidu u Srebrenici uz nezaobilaznu notu nesuvislog tipa "duga je to priča", "sada nije ni vrijeme ni mjesto"...

Negodovanja zbog odluke Nobelovog komiteta traju već dva mjeseca. Mirna okupljanja organizovana su u Sarajevu i Prištini, a jedno od najvećih protestnih okupljanja najavljeno je za danas u glavnom gradu Švedske. Teufika Šabanović, inicijatorka protesta koja je porijeklom iz Srebrenice, istakla je kako se na Normmalm trgu u 18 sati očekuje prisustvo više stotina ljudi.

- Nadamo se da će nas biti oko 1.000. Svjesni smo da nismo u moćnoj poziciji kao što je Švedska akademija i da naš protest vjerovatno neće utjecati na njihovu odluku, ali ne možemo prešutjeti ovo. Moramo stati na stranu istine i pravde – kazala je Šabanović.

U Stockholm je na proteste otputovala i veća grupa građana BiH, među kojima i članice Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa. Munira Subašić, predsjednica Udruženja, uoči polaska je kazala:

- Svijet je nepravedan prema muslimanima u BiH, prema muslimanima na cijeloj planeti. Ovo što se nama desilo nije se smjelo zaboraviti i ne smije se zaboraviti.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, bit će jedan od učesnika na panelu, ali i protesta koji su za danas najavljeni u centru Stockholma zbog odluke Švedske akademije nauka i umjetnosti da Nobelovu nagradu dodijeli Peteru Handkeu.

Suljagić je rekao da je iz razgovora sa organizatorima protesta saznao da bi se moglo pojaviti oko 1.000 ljudi. 

-Protest će biti organizovan u središnjem dijelu grada, na jednom trgu. Ideja i poruka protesta je da nas neće ušutkati. Iz tog razloga smo u Stockholmu, bez obzira na taj institucionalni ekstremizam koji praktikuje Švedska akademija,  koja je ovim potezom nastavila posao koji je započela jedna druga akademija, Srpska akademija nauka i umjetnosti- rekao je Suljagić za N1.

-Nismo nenavikli na to. Ova odluka zapravo je indikator nekih tektonskih promjena u gledanju Evrope i ekstremističkih stavova. Neki stavovi se vraćaju natrag i na glavni tok i naša dužnost je da se protiv toga borimo- poručio je Suljagić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.