open-navfaktor-logo
search
Traže smjenu ministra
Nosioci najvećih ratnih priznanja USK: Jedini nemamo zakon o dopunskim pravima branilaca
Dobitnici najvećih ratnih priznanja u Unsko-sanskom kantonu izrazili su nezadovoljstvo nedonošenjem zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, zbog čega su zatražili smjenu kantonalnog ministra za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Ermina Zulića.
10.12.2020. u 14:22
get url
text

Tokom okupljanja pred zgradom kantonalne vlade izrazili su negodovanje i neisplaćivanjem sredstava za ovogodišnje funkcionisanje i rad boračkih organizacija i udruženja.

- Više od godinu dana čekamo usvajanje zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i vjerovatno smo jedini kanton koji ga trenutno nema. Također, resorno ministarstvo ove godine nijednom kantonalnom udruženju nije prebacilo financijska sredstva za rad i funkcionisanje - kaže predsjednik Skupštine saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja USK-a Sead Hambašić.

Posebno nezadovoljstvo izraženo je zbog današnjeg neusvajanja dnevnog reda za redovnu sjednicu Skupšine USK, na kojoj je trebalo biti razmatrano usvajanje upravo zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Razočaranje zbog neodržavanja današnje sjednice kantonalne skupštine, odnosno neusvajanja zakona o dopunskim pravima branilaca izrazio je i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

- Prvenstveno mi je žao što tri mjeseca nije bilo nijedne sjednice Skupštine, ali i zbog današnjeg neozbiljnog ponašanja. U saradnji sa ovim ljudima donijeli smo nacrt zakona i željeli barem zadnja dva mjeseca u ovoj godini krenuti sa isplatama naknada, međutim kako to uraditi bez skupštinskih sjednica. Prijedlog zakona je vrlo dobar i potrudili smo se da ispoštujemo i neke moralne obaveze, odnosno da to ne budu samo egzistencijalne naknade - kazao je premijer Ružnić.

Kantonalni premijer danas je i organizirao sastanak s predstavnicima Saveza dobitinika najvećih ratnih priznanja Unsko-sanskog kantona, kako bi se barem privremeno pokušala dogovoriti rješenja trenutne problematike boračke populacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.