open-navfaktor-logo
search
Afera "Ikona"
Nova Dodikova teorija: Ukrajina se obračunava sa mnom zbog stavova o Krimu, čekam okončanje pravosudnog postupka
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ikona koju je poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim zbog izjave o Krimu.
17.01.2021. u 09:13
get url
text

- Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izviniću se i vratiti ikonu - rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da mu je jedan čovjek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima porodičnu ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od Interpola dobijena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke da li je ona potraživana, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

- Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne potražuje tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje - rekao je Dodik za beogradsku Politiku.

Prema njegovim riječima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim, jer je "poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja", a da "Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj", samo da bi, tvrdi Dodik, imali čime "da mašu nad glavom".

Dodik je ocijenio da Sarajevu nije uspjelo ni osporavanje "dana RS-a", neustavnog praznika kojeg u entitetu RS obilježavaju 9. januara.

- Srbi proslavljaju 9. januar i nastavit će da to rade, kao što će Bošnjaci nastaviti neuspješno da ga osporavaju, nastojeći da internacionalizuju antipravo Ustavnog suda BiH, koji odluke ne donosi na činjenicama i pravu, već izlazeći iz kompetencija donosi politički motivisane odluke - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, 9. januar je izmišljen kao problem samo da bi se bavili entitetom RS, jer su znali da Srbi od toga neće odustati.

- Bilo bi to kao kada bi Amerikanci odustali od 4. jula. Evo, neka Amerikanci pomjere praznik za 5. juli, pa ćemo i mi pomjeriti na 10. janar - rekao je Dodik.

On je dodao da zna da je posljednjih 25 godina bilo daleko teže nego danas, iako će dio administracije SAD-a htjeti da uspije u nečemu.

- I naglo će nešto krenuti, možda su i preuzeli neke obaveze. Ali i mi smo umorni od njihovih eksperimenata. Ne bježim od razgovora, biće to prilika da čuju i naše stavove, to jeste da čuju da BiH nema šansu i da bi bilo bolje da se Bošnjaci odreknu koncepta o zemlji kojom će da dominiraju - rekao je Dodik.

Na pitanje da li očekuje pritiske američke administracije, Dodik je odgovorio da se osokoljeni pobjedom Joeja Bidena za američkog predsjednika rehabilituju krugovi koji su četiri godine patili, te dodao da je za sve ono što najavljuju potrebna saglasnost RS-a, od ustavnih promjena do dodatne centralizacije.

- Oni očekuju da se ide na ustavne promjene koje će legalizovati dosadašnji kriminal visokih predstavnika i time dati nadležnosti za BiH koje su nam silom oteli. Žele da se odreknemo naših pozicija u načinima odlučivanja u BiH, kako bismo se pretvorili u zajednicu u kojoj bi se odlučivao većinom glasova - rekao je Dodik.

On je ponovio da prije bilo kakve rasprave o reformi Ustava mora da se uvaži mogućnost naroda na samoopredjeljenje i pravo na referendum svakog konstritutivnog naroda, te da će se razgovarati, ako ima spremnosti.

Dodik je istakao da se i sada, kao i prije, traže načini da se satanizuju Srbi, ali da su pozicije RS-a utvrđene, te ističe da vojska ne može u Ustav kao nadležnost BiH, kao ni pravosuđe i obavještajna služba, jer se sve, smatra on, pokazalo kao dekadentno.

O problemu migranata u BiH, Dodik je rekao da definitivno može da potvrdi stav da RS nema namjeru da mijenja politiku i da u njoj neće biti kampova, što je rekao i evorpskim predstavnicima.

Kada je riječ o novom visokom predstavniku, Dodik je ponovio stav da nije dobrodošao, da u BiH više nema nasilja, te da nema ništa protiv Christiana Schmidta iz Njemačke, koji se pominje kao mogući nasljednik Valentina Inzka, ali da ima protiv visokog predstavnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.