open-navfaktor-logo
search
(Ne)realan plan
Nova finansijska avantura RS-a: Koliko Dodiku treba novca za osnivanje banke, je li to spas za crnolistaše
Banka nije prodavnica voća i povrća da se otvori preko noći
AUTOR: Autor: A.Dr.
09.04.2024. u 12:10
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
- Narednih sedmica bit će riješno pitanje banke koja će obavljati unutrašnje platne transakcije – najavio je prošle sedmice Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.
To bi, barem prema riječima Dodika, trebao biti odgovor RS-a na ugašene račune fizičkim i pravnim licima koji se nalaze pod američkim sankcijama, odnosno na crnoj listi.
Koliko je to izgledno? Ova opcija nije neizvodiva, ali…
Osnivački kapital trebao bi iznositi 15 miliona KM, a taj novac treba stvoriti entitet koji je po svim ekonomskim pokazateljima u teškoj finansijskoj situaciji. Dalje, potrebno je vrijeme, ne može se banka otvoriti preko noći, nije u pitanju prodavnica voća i povrća.
- Banke se duže formiraju. Osnivački kapital je mnogo veći nego za neka privredna društva. Ako se i osnuje takva banka u RS-u, ona ne bi bila profitabilna, a uz to bi imala i mali broj klijenata.
Također, ne bi omogućavala platni promet s inostranstvom. Znači, samo bi novčani transferi ljudima koji se nalaze na crnoj listi bila njena svrha, a to je po zdravoj ekonomskoj logici nedovoljno za osnivanje nove finansijske institucije – objašnjava za Faktor federalni zastupnik (Stranka za Bosnu i Hercegovinu) i ekonomski stručnjak Admir Čavalić.
Naš sagovornik smatra da bi eventualnim osnivanjem ovakve banke bio dodatno urušen imidž države Bosne i Hercegovine.
- Takvo što ne radi se u ozbiljnim državama, gdje vladaju jasna ekonomska pravila – podvlači Čavalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.