open-navfaktor-logo
search
Poštuju se mjere
Nova godina će se slaviti po danu, pola države uz pjevače i tamburaše, pola samo uz torte
Zbog pandemije virusa korona i ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata širom Bosne i Hercegovine proslave Nove godine u kafićima, klubovima, restoranima i hotelima bit će organizovane u dnevnoj varijanti ili uopće neće ni biti održane.
30.12.2020. u 14:13
get url
text

U nekim objektima proslava će biti upriličena uz pjevača kojeg će najčešće pratiti jedan muzičar, a u rijetkim slučajevima bit će u pratnji benda ili tamburaša. 

Naravno, to se odnosi na ugostiteljske objekte u entitetu Federacija BiH jer su u Republici Srpskoj do daljnjeg zabranjene svirke i bilo kakva gostovanja pjevača i DJ-eva. U entitetu RS tako su pojedini restorani i hoteli u mogućnosti za goste pripremiti samo bogatu gastro ponudu, a odlazak 2020. godine će proslaviti rezanjem torte. 

U nekoliko sarajevskih restorana i pivnica bit će organizirana novogodišnja proslava po danu, a sve uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. 

- Ugostiteljski radnici u ova teška vremena pokušavaju da se snađu na različite načine i ostvare kakvu-takvu dobit. Nažalost, sve ovo dugo traje i mnogi nemaju za preživljavanje. Iskren da budem, jedino se u Kantonu Sarajevo poštuju i provode mjere, dok u većini gradova širom BiH niti se nose maske niti se drži distanca - kaže za Faktor Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH. 

Goste će zabavljati tamburaši, a mjesta su većinom već rezervirana. Tako će u u restoranu Una prigodnu novogodišnju proslavu organizirati 1. januara od 16 sati, a posjetioce će zabavljati Maid Hećimović. 

- To je neki simboličan ulazak u 2021. godinu koja će nam nadam se svima biti puno bolja. Prihvatili smo ponudu vlasnika da napravimo jedno lijepo druženje u popodnevnim satima, ali uz poštovanje svih mjera - kaže za Faktor Maid Hećimović.  

Mnogi pjevači i muzičari prvi put nakon dugo godina Novu godinu će proslaviti u krugu porodice. Među njima je i Semir Cerić Koke, koji spada u red natraženijih pjevača narodne muzike u našoj zemlji, a novogodišnje zabave na kojima on pjeva već godinama nose kultni status. 

- Prvi put nakon 33 godine neću pjevati za Novu godinu. Trebao sam zabavljati goste u kompleksu Ajdinovići, sve je bilo rezervirano, ali smo zbog situacije i propisanih mjera nastup morali otkazati. Jednostavno, zdravlje je najbitnije i možemo malo da se strpimo. Bit će vremena i za muziku i za pjevanje. Imao sam ponude i za neke dnevne varijante proslave 31. decembra, 1. i 2. januara, ali sam ipak odlučio ostati sa svojim najbližima – kaže Koke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.