open-navfaktor-logo
search
Nakon proslava i vatrometa
Nova godina, stari problemi: Zbog neusvajanja rebalansa opet protesti u Banjoj Luci, upitan javni prijevoz, plaće...
Banja Luka je i u 2024. godinu ušla sa starim problemima zbog trzavica između gradonačelnika Draška Stanivukovića (PDP) i vladajuće gradske skupštinske većine okupljene oko SNSD-a, pa su u pitanje dovedene naknade, subvencije, plaće i javni prijevoz.
03.01.2024. u 11:38
get url
text

Nakon novogodišnjih proslava, koncerata i vatrometa, danas se na gradske ulice vratila sumorna slika onih koji protestuju nezadovoljni (ne)radom gradskih vlasti.

Ispred zgrade Gradske uprave jutros su se okupili roditelji i staratelji osoba sa poteškoćama u razvoju kojima kasne isplate za tuđu njegu, dok su taksisti protestovali zbog velikog broja izgubljenih stajališta nakon "saobraćajne revolucije", odnosno izmjene režima saobraćaja u centru grada, kao i zbog nedobijanja licenci.

U pitanje je doveden i javni prijevoz koji koristi oko 15.000 Banjalučana. Prema trenutnim najavama, javni gradski prijevoz bit će obustavljen od 5. januara.

Zbog neusvajanja rebalansa budžeta, neizvjesne su isplate naknada za oko 5.500 korisnika tuđe njege i pomoći, subvencije za vrtiće za oko 2.500 korisnika, plaće za 850 radnika Gradske uprave, 130 zaposlenih u Centru za socijalni rad, hiljadu zaposlenih u Domu zdravlja Banja Luka…

- Uložili smo sve svoje kapacitete i uz podršku prijatelja iz Banje Luke tokom novogodišnjih praznika poslali spektakularnu sliku. Nisam se mogao pomiriti niti dozvoliti da Banja Luka stane 31. decembra i 1. januara, ali nažalost naši kapaciteti su zbog neusvajanja rebalansa već na izmaku - poručio je Stanivuković u otvorenom pismu.

Istakao je da se dugovanja prema javnom prijevozu gomilaju na dnevnom nivou, zbog čega od 5. januara javni prijevoz neće moći funkcionisati.

- Dok čekamo rebalans, stvorit ćemo 150.000 KM dodatnog duga samo za javni prijevoz. Ljudi me pitaju kada će to biti isplaćeno, ali nažalost SNSD u svojoj političkoj mržnji sve blokira. Uz svu želju, volju i moj interes kao gradonačelnika da idemo naprijed, nemamo način niti garanciju koja nam omogućava da izvršimo isplate – naglasio je Stanivuković.

Iz Gradskog odbora SNSD- u Banjoj Luci, koji vodi Vlado Đajić, odgovorili su mu da on "blokira Banju Luku".

- Predložili smo mu rješenje gdje bi grad isplaćivao socijalna davanja, plaće, subvencije i druge obaveze predviđene budžetom. Odbio je. Laž je njegov način političke borbe – poručili su iz SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.