open-navfaktor-logo
search
Mineralno bogatstvo
Nova nalazišta u Rupicama produžavaju vijek budućeg rudnika u Varešu
Adriatic Metals saopćio je da ke na lokalitetu Rupice u Varešu pronašao nova nalazišta rude koja će povećati životni vijek rudnika.
15.08.2022. u 10:06
get url
text
Vareš rudnik
Vareš rudnik

- Nedavno proširenje postojećeg rudnog tijela nastavlja presretati debele, visoke masivne padine mineralizacije sulfida od prethodnih raskrižja. Trenutna kampanja istražnog bušenja na Rupicama osmišljena je kako bi se potvrdilo da li se visok stepen mineralizacija na postojećem mineralnom bogatstvu Rupice nastavlja pružati prema sjeverozapadu. Navedeni presretači su rezultati ispitivanja tri istražne bušotine od pet rupa koje su do sada dovršene. Dodatnih 7.500 metara istražnog bušenja u Rupicama planirano je u ostatku godine - navode iz Adriatic Metalsa.

Nastavak testiranja i analiza, korištenjem jezgre iz prve dvije godine rada rudnika, dodatno potvrđuje pretpostavke da postoji dominantna geološka domena na Rupicama okarakterizirana s visokom mineralizacijom olova, cinka, srebra i bakra. Ova domena čini središnju zonu izvora i sadrži većinu mineralizacije visokog stepena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.