open-navfaktor-logo
search
Sjednica u Banjoj Luci
Nova pravila "kompromisa" Trojke sa Dodikom: RS-u više novca od indirektnih poreza
Raspodjelom prihoda, za jedan posto veći je priliv sredstava u budžet bh. entiteta Republika Srpska. Ovu odluku usvojio je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjoj Luci.
04.09.2023. u 16:59
get url
text

VEZANI TEKST - "Pao" dogovor partnera, danas imenovanje SNSD-ovog Srđana Amidžića za ministra finansija BiH

Privremeni koeficijenti su za RS 34,44, za FBiH 62,01, te za Brčko Distrikt 3,55 posto. Polugodišnje poravnanje ide u prilog Republici Srpskoj.

Prije početka redovne sjednice održana je konstitutivna sjednica Upravnog odbora UIO, na kojoj je za predsjednika Upravnog odbora izabran Srđan Amidžić (SNSD), nedavno izabrani ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH .

On je potvrdio da je na današnjoj sjednici usvojena odluka o prvom privremenom poravnanju, prema kojoj će priliv u budžet RS-a biti veći za 14,5 miliona maraka, prenosi RTRS.

Također je kazao kako nije dobro što je na računu još neraspodijeljeno 220 miliona KM od putarina, naglašavajući da bi ova sredstva trebalo staviti u funkciju, a da se krajnji koeficijeni raspodjele definiraju putem metodologije.

Govoreći o nabavci porostora za UIO BiH u Banjoj Luci, Amidžić je istakao da je sva procedura završena, te da prema zadnjoj odluci Vijeća ministara ukupan iznos za nabavku ovog prostora 69,4 miliona KM, u okviru kojih je 1,9 miliona KM za nabavku namještaja," a ne 100 miliona KM, kako se to u javnosti predstavljalo".

VEZANI TEKST - Dodik: Zadovoljni smo sa partnerima na nivou BiH zbog kadrovskih pitanja, istočne gasne konekcije...

- Sramota je i politički neprihvatljivo da to do sada nije bilo završeno u Banjoj Luci. Zašto niko nije postavljao pitanje kada se prostor nabavljao za regionalni centar Sarajevo, Mostar ili Tuzla. Više od 33 miliona KM zajedničkih sredstava je odvojeno da se riješi smještaj u ova tri grada, a u Banjoj Luci nije - kazao je, izmeđi ostalog, Amidžić.

Odgovarajući na pitanje novinara o stavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da BiH treba da postane član BRIKS-a, Amidžić je naveo da "treba podržati svako udruženje koje ekonomski raste jer je ekonomska saradnja dobra, ne samo kada je riječ o BRIKS-u, već i drugim asocijacijama iz EU".

- BRIKS danas predstavlja ozbiljnu ekonomsku snagu. Kina je danas prva ekonomija svijeta - rekao je Amidžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.