open-navfaktor-logo
search
Saradnja sa NATO-om
Nova sposobnost Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u oblasti cyber sigurnosti
Online ceremonija zvaničnog početka implementacije "Online kibernetičkog kursa", koji je razvijen u NATO cyber centru izvrsnosti u Talinu, organizirana je danas u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.
14.10.2022. u 14:00
get url
text

U prisustvu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića, zamjenika ministra Mirka Okolića i komandantice NATO Štaba u Sarajevu brigadnog generala Pamele McGaha odobrena je upotreba i realizacija ovog kursa u centrima za obuku u okviru Komande za obuku i doktrinu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ovaj cyber kurs je adaptiran i postavljen na sistem učenja na daljinu u MO i OSBiH, a bit će obavezan i preporučen za sve osobe u sistemu odbrane koje pristupaju mrežnim informacionim platformama.

Prihvatanjem i prilagođavanjem ovog kursa, kao i njegovom implementacijom u sistemu odbrane BiH, ispunjava se još jedan od naših partnerskih ciljeva u okviru saradnje sa NATO-om, PG 7300 – Cyber odbrana, a postavljen je i kao cilj u strategiji Cyber sigurnosti MO BiH.

- Ministar Podžić je u svom izlaganju pohvalio napore odgovornih u strukturi MO i OSBiH koji su prepoznali, inicirali i na kraju doveli do realizacije aktivnosti preuzimanja ove sposobnosti od naših partnera iz NATO Štaba u Briselu, NATO centra za izvrsnost iz Talina, NATO Štaba iz Sarajeva i NATO DEEP programa, koji su zaslužni za početak provođenja ovog kursa u institucijama odbrane BiH - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Podžić je posebno naglasio značaj cyber sigurnosti u svjetlu najnovijih događanja na međunarodnom planu i istakao da će implementacijom ovog projekta cyber sigurnost u MO i OSBiH nesumnjivo biti podignuta na značajno viši nivo.

Ministar je ovom prilikom posebno pohvalio Sektor za komandu, kontrolu i komunikacije, kompjutere i upravljanje informacijama (K4 UI) Ministarstva odbrane, na čelu sa pomoćnikom ministra Adnanom Kulovcem, bez čijeg angažmana, predanog rada i koordinacije ostvarene tokom ovog procesa, ne bi bilo moguće pokrenuti jedan ovako značajan kurs.

Generalica McGaha je, također, govorila o značaju prihvatanja i primjene ovog kursa u MO i OSBiH, ističući da NATO kibernetičku odbranu shvata vrlo ozbiljno i vidi je kao dio jednog od ključnih zadataka NATO-a – kolektivne odbrane.

- Pored toga, mi i zemlje partnere podržavamo u razvoju te sposobnosti. Pomaganje BiH da preduprijedi, vrši monitoring, detektira, odbrani i oporavi se od malignih cyber aktivnosti od ključne je važnosti za sigurnost građana - kazala je.

Na ceremoniji proglašenja cyber kursa obratili su se predstavnici NATO Štaba iz Brisela Pavel Anastasov, NATO DEEP programa CDR Jacob Galbreath i komandant Komande za obuku i doktrinu OS BiH brigadir Slaven Blavicki, koji je zvanično pustio u rad ovaj kurs.

Na kraju ceremonije, pomoćnik ministra Kulovac je zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji projekta, posebno istakavši njegove saradnike iz Sektora K4 UI i predstavnike Sektora za upravljanje personalom, na čelu sa pomoćnikom Seadom Muratovićem, koji su bili partneri u realizaciji ovog programa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.