open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Nova trovanja učenika u hotelu na Jahorini, zatražena vanredna inspekcija
Ukupno 12 od 103 učenika Osnovne škole "Branko Radičević" Banja Luka, koji se u okviru škole u prirodi nalaze na Jahorini i smješteni su u hotelu "Nebojša", imalo je stomačne tegobe i temperaturu.  
20.05.2022. u 13:24
get url
text

VEZANI TEKST - Učenici iz Prijedora tokom škole u prirodi na Jahorini završili na infuziji 

 

Zbog toga je danas Ministarstvo prosvjete i kulture bh. entiteta Republika Srpska naložilo svim osnovnim školama da obustave organizacije škole u prirodi ili ekskurzije na Jahorini, a prilikom kojih su dogovorili smještaj u hotelu "Nebojša". Također, naloženo je da se obavi vanredna inspekcijska kontrola.

Podsjećamo, prije dvije sedmice u ovom hotelu boravili su učenici osnovnih škola iz Prijedora tokom škole u prirodi, a kada su se požalili na stomačne tegobe. Ukupno 18 učenika petog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora je završilo i na infuziji, te je škola u prirodi prekinuta, a ukupno 40 učenika, od njih 85, dobilo je stomačne tegobe.

Nakon toga su iz hotela uzeti uzorci hrane na analizu, koja je obavljena u Instituta za javno zdravstvo RS-a, područni centar Istočno Sarajevo, ali su svi nalazi bili uredni.

Međutim, jučer su se pojavili novi problem kod učenika iz Banje Luke koji borave u ovom hotelu, zbog čega je reagovalo resorno ministarstvo.

- Ukupno 12 učenika sa stomačnim tegobama je trenutno izolovano, medicinski zbrinuto i nalaze se pod stalnim nadzorom pedijatra. Zbog toga je Osnovnoj školi "Branko Radičević" naloženo da se odmah prekine izvođenje škole u prirodi i da se učenici vrate u Banju Luku. S obzirom na to da je nedavno iste simptome imao određen broj učenika Osnovne škole "Petar Kočić" iz Prijedora, ministarstvo je naložilo je danas svim osnovnim školama da obustave dalju realizaciju ekskurzija na Jahorini u hotelu "Nebojša", radi brige za zdravlje i sigurnost učenika - saopćeno je.

VEZANI TEKST - Učenici imali stomačne tegobe, završili na infuziji: Svi uzorci hrane u spornom hotelu na Jahorini - uredni

Ministarstvo je zatražilo da Uprava za inspekcijske poslove obavi ponovo vanredni inspekcijski nadzor u hotelu "Nebojša" i pregleda uzorke hrane i radnih površina, te izvrši vanredni sanitarni pregled zaposlenih radnika kako bi se utvrdio uzrok obolijevanja učenika koji borave u ovom hotelu.

- Podsjećamo da je organizator ekskurzija i škola u prirodi rukovodstvo škole u saradnji sa savjetima roditelja i učenika, te da svaki roditelj potpisuje pisanu saglasnost za izvođenje ekskurzije i škole u prirodi -  poručlili su iz ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.