open-navfaktor-logo
search
Pravna borba
Nova tužba Sudu BiH: Ovakva Komisija za koncesije ne može rješavati spor zbog hidroelektrana na Drini
Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine, ponovo je Sudu Bosne i Hercegovine uputio tužbu zbog formiranja zajedničke komisije koja treba da rješava spor između Bosne i Hercegvine i bh. entiteta RS pokrenut zbog dodjele koncesija za gradnju hidroelektrana na rijeci Drini mimo institucija BiH.
17.05.2022. u 07:46
get url
text

Kako nam je kazao, traži poništenje imenovanja zajedničke komisije, koju čine članovi Komisije za koncesije BiH i članovi Komisije za koncesije RS-a.

VEZANI TEKST - Tegeltija sam imenovao predsjedavajućeg Komisije, u kom pravcu ide spor zbog hidroelektrana na Drini

- Komisija za koncesije BiH nema ni legitimitet ni legalitet da donosi odluke. Ni zajednička komisija nema pravo da radi. Očekujem da se Sud BiH o tome izjasni konačno – dodao je Šehagić.

On je pojasnio da je članovima Komisije za koncesije BiH, koja trenutno ima četiri od sedam članova, mandat istekao još prije 12 godina, te je potrebno prvo imenovati novi saziv. Međutim, upitno je kada će do toga doći nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac (SNSD) poništio konkurs.

Također, problem je što je u zajedničku komisiju imenovano sedam članova, šest s teritorije RS-a i tek jedan iz FBiH, i pri tome je riječ o pet Srba i po jednom Bošnjaku i Hrvatu.

U tu je komisiju ponovo imenovan i Šehagić iako je obavijestio da i iz zdravstvenih razloga ne može učestvovati i ne učestvuje u njenom radu.

Ovo je druga tužba po istom pitanju koju je Šehagić uputio Sudu BiH. Nakon što je Sud BiH poništio rješenje Komisije za koncesije BiH, koje se odnosilo na imenovanje zajedničke komisije i predmet vratio na ponovno odlučivanje, Komisija za koncesije je imenovala isti sastav zajedničke komisije.

VEZANI TEKST - Kamen temeljac na Drini mimo države BiH: Zaštita će se, ako bude trebalo, tražiti i od međunarodnih institucija

Međutim, dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Komisije za koncesije BiH Milomir Amović, kojeg je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) nedavno sam imenovao za predsjedavajućeg Komisije, ustvrdio je da je Sud BiH donio ovakvu presudu iz formalnih razloga. Prema njegovom objašnjenju, Komisija je trebala odbiti, a ne odbaciti prigovor koji je Komisiji ranije uputio Šehagić, te da su sada tako i uradili.

No Šehagić je istakao, što je i u novoj tužbi naglasio, da su nepravilno utvrđene činjenice te da su nepravilno primijenjeni zakoni Bosne i Hercegovine.

Amović je najavio da će zajednička komisija nastaviti raditi po pitanju spora zbog hidroelektrana na Drini iako bez Šehagića, kako su nam kazali upućeni, nema kvorum. Stoga u bh. Parlamentu smatraju da se zapravo ide na ruku vlasti RS-a nakon što su zaobiđene državne institucije prilikom dodjele koncesija za gradnju hidroelektrana na Drini, što je zajednički projekat RS-a i Srbije.

Tužba Mensura Šehagića

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.