open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Nova uredba: Uskoro sankcije za odgovorne u postupku javnih nabavki
Ključno je da pojačavamo kontrolu, uvodimo eksperte za javne nabavke iz cijele BiH, a u ovom postupku će učestvovati i privrednici, kazala je ministrica Brčić
07.06.2019. u 14:02
get url
text

Nova uredba o kontroli javnih nabavki u svim institucijama kojima je osnivač Kanton Sarajevo trebala bi onemogućiti i učiniti vidljivijim pokušaje korupcijskih procesa, istaknuto je na predstavljanju uredbe čija će primjena početi za šest mjeseci.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić navela je da uredba pojačava kontrole i uvodi eksperte koji će pratiti procese javnih nabavki.

- Primjena uredbe će biti odgođena za šest mjeseci jer za njenu primjenu treba promijeniti planove nabavki i interne akte institucija, te obučiti one koji će provoditi procese javnih nabavki. Ključno je da pojačavamo kontrolu, uvodimo eksperte za javne nabavke iz cijele BiH, a u ovom postupku će učestvovati i privrednici. Predviđene su i sankcije za odgovorne osobe u postupku javnih nabavki. Do kraja mjeseca uredbu će razmatrati Vlada KS i onda ide na Skupštinu na usvajanje – kazala je Brčić.

Predstavnik Radne grupe USAID-a za izradu Uredbe Josip Jakovac naglasio ja da će biti poredane sve kritične tačke javnih nabavki od planiranja, istraživanja tržišta, formiranja komisije, vođenja postupka do realizacije ugovora o javnoj nabavci.

-Predvidjeli smo poseban ured za kontrolu javnih nabavki u Kantonu Sarajevo. Ured bi kontrolisao da li je neko prekršio zakon i onda bi išla krivična ili prekršajna prijava. Ured bi davao i savjete kada se neka institucija nađe u problemu sa javnim nabavkama. Uredba se temelji na najboljoj evropskoj praksi – kazao je Jakovac.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je da se uvođenju te uredbe suprotstavljaju neki političari.

- Oni nas upozoravaju da je KS time prekoračio svoje ovlasti. Kako ćemo prekršiti neke zakone o javnim nabavkama jer se plaše transparentnosti i borbe protiv korupcije. Oni na taj način pokušavaju da očuvaju neka svoja mala carstva, posebno u segmentu javnih nabavki – istaknuo je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.