open-navfaktor-logo
search
Hoće li biti nasilja
Nova većina najavila ulazak u zgradu Općine Banovići: "Može doći do eskalacije i incidenta širokih razmjera"
Nova većina u Općinskom vijeću Banovići, koja broji 14 vijećnika, najavila je za ponedjeljak 31. juli u osam sati ujutro, ulazak u prostorije Stručne službe Vijeća, koje se nalaze u zgradi Općine. Ukoliko budu fizički spriječeni navode da će morati "primijeniti pravo na samopomoć u očuvanju prostora Općinskog vijeća, gdje može doći do eskalacije i incidenta širokih razmjera".
28.07.2023. u 18:36
get url
text

VEZANI TEKST - Nova većina u Banovićima ima ruke, ali nema pečat: Hoće li biti održan referendum koji je zakazala PDA?

Obavijest o onome što planiraju vijećnici su dostavili policiji, tužilaštvima, stranim ambasadama, državnim i federalnim institucijama i medijima.

- Nadamo se da nećete dozvoliti amnestiranje pred zakonom, te uvođenje anarhije od općinskog načelnika Bege Gutića uz maksimalnu podršku glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK Tomislava Ljubića te da ćete do naznačnog datuma riješiti ovaj problem. Na svima vama je da se odlučite na vaš način djelovanja, a sve radnje koje smo naprijed opisali, zbog vaše pasivnosti, bit ćemo primorani učiniti ukoliko u međuvremenu, do datuma određenog u ovoj obavijesti, ne djelujete u skladu sa zakonom, jer ovo bezakonje ne može vječno trajati - navodi se u dopisu koji potpisuje 14 vijećnika Općinskog vijeća Banovići.

VEZANI TEKST - Gutić nakon pokretanja opoziva: Sjednica Vijeća nelegalna i nezakonita, pozivam građane Banovića da ostanu mirni

Podsjećamo, nova većina u Općinskom vijeću Banovići, koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, na sjednici održanoj 6. jula, usvojila je inicijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Bege Gutića. Tada je usvojena i odluka o raspisivanju referenduma, po kojoj će se građani Banovića izjasniti o opozivu načelnika 5. avgusta. Od te sjednice prošlo je više od 20 dana, a odluke koje su donijeli još nisu ovjerene pečatom, stoga ne mogu biti provedene.

U svom današnjem dopisu vijećnici navode da su "policijske strukture čekale naredbu Kantonalnog tužilaštva TK kako bi izvršile asistenciju i omogućile novoizabranom rukovodstvu Općinskog vijeća Banovići ulazak u zgradu Općine Banovići, gdje su smještene prostorije Stručne službe Općinskog vijeća Banovići".

- Do asistencije nije došlo ni dan-danas, iako smo na desetine adresa uputili dopise da naredba općinskog načelnika Bege Gutića, kojom onemogućava rad zastupničkog tijela lokalne zajednice predstavlja udar na ustavni poredak BiH - navode, između ostalog, u dopisu.

Načelnik Gutić je u više navrata isticao da odluke koje je donijelo 14 vijećnika, na sjednici koju su sami sazvali, nisu legalne. Naime, predsjednik Općinskog vijeća Robert Lapčević sazvao je sjednicu Kolegija 3. jula, na kojoj je određeno da će naredna sjednica Općinskog vijeća biti održana 11. avgusta, a u dnevni red uvrštene su odluke vezane za opoziv načelnika, koje je inicirala nova većina, odnosno 14 vijećnika.

- Ja sam za 11. avgust zakazao sjednicu u skladu s propisima i zakonima i to je jedino validno. Sve ostalo što neko radi mimo zakona i propisa ne bih komentirao. Odluke koje je donijelo 14 vijećnika ne mogu biti ozvaničene, jer je prije toga sazvana sjednica Općinskog vijeća za 11. avgust - rekao je nedavno predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević za Faktor.

Politička kriza u Banovićima u ponedjeljak, prema najavama nove većine, ulazi u novu fazu krize.

{$galerijaFotografija}

Većina Banovići
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.