open-navfaktor-logo
search
Politički obračun
Nova većina u Banovićima ima ruke, ali nema pečat: Hoće li biti održan referendum koji je zakazala PDA?
Nova većina u Općinskom vijeću Banovići, koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, na sjednici održanoj 6. jula, usvojila je incijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Bege Gutića. Tada je usvojena i odluka o raspisivanju referenduma, po kojoj će se građani Banovića izjasniti o opozivu načelnika 5. augusta. Od te sjednice prošlo je 20 dana, a odluke koje je donijelo 14 vijećnika većine još nisu ovjerene pečatom, stoga ne mogu biti provedene.
26.07.2023. u 17:36
get url
text

VEZANI TEKST - Većina u Banovićima koju predvodi Kukićeva PDA pokrenula opoziv Gutića: On im poručio da "odluke okače mačku o rep"

Podsjećamo, sjednici 6. jula prisustvovalo je samo 14, od ukupno 25 vijećnika. Odsutni su, između ostalih, bili predsjedavajući Robert Lapčević i njegov zamjenik, a nije bilo ni predstavnika Stručne službe Općinskog vijeća, tako da odluke nisu ovjerene pečatom.

Tužilaštvo i policija

- Još nismo dobili pečat Općinskog vijeća koji je otuđen od načelnika i ne možemo objaviti odluke u Službenom glasniku. Mi smo se obratili Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, policiji i drugim institucijama. Između ostalih, pisali smo i Ministarstvu pravde Federacije Bosne i Hercegovine te dobili odgovor u kojem se ukazuje na nepravilnosti i zloupotrebu prilikom otuđenja pečata - kaže Sifet Ikanović, koji je na spomenutoj sjednici izabran za predsjevajućeg Općinskog vijeća, ali nije preuzeo funkciju.

Iz odgovora Federalnog ministarstva pravde, koji je u posjedu Faktora, vidljivo je da je im je dostavljen akt koji je potpisao Ikanović i Poslovnik o radu Općinskog vijeća. Ministarstvo u svom odgovoru, između ostalog, zaključuje da se "može zaključiti da se radi o aktivnostima i djelima kojima se onemogućava rad jednog organa, u konkretnom slučaju Općinskog vijeća, od općinskog načelnika, a što se može smatrati zloupotrebom položaja i ovlaštenja jer, kako navodite u vašem pismu, općinski načelnik onemogućava korištenje prostorija Općinskog vijeća, čime se onemogućava njegov rad". Po pitanju fizičkog sprečavanja rada Općinskog vijeća u Federalnom ministarstvu smatraju da "to treba riješiti uz asistenciju nadležnih organa".

- Cilj je da dođemo do pečata. Nama ne omogućavaju da uđemo u prostorije Općinskog vijeća. Sada čekamo da djeluju prije svega nadležno tužilaštvo i policija. Čekat ćemo do kraja ove sedmice, a onda ćemo imati odgovor na ovakvo ponašanje - zaključio je Ikanović za Faktor.

VEZANI TEKST - Gutić nakon pokretanja opoziva: Sjednica Vijeća nelegalna i nezakonita, pozivam građane Banovića da ostanu mirni

Novu većinu u Općinskom vijeću Banovići čini 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), dva vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) i jedan vijećnik Naroda i pravde (NiP). Većinu je ranije predvodila SDA i brojala je 13 ruku, a sve se promijenilo kada su dva vijećnika te stranke potpisali inicijativu za opoziv načelnika Gutića.

Načelnik Gutić je za Faktor u više navrata isticao da odluke koje je donijelo 14 vijećnika, na sjednici koju su sami sazvali, nisu legalne. Naime, predsjednik Općinskog vijeća Robert Lapčević sazvao je sjednicu Kolegija 3. jula, na kojoj je određeno da će naredna sjednica Općinskog vijeća biti održana 11. augusta, a u dnevni red uvrštene su odluke u vezi s opozivom načelnika, koje je inicirala nova većina, odnosno 14 vijećnika.

Zakazana sjednica

- Ja sam za 11. august zakazao sjednicu u skladu s propisima i zakonima i to je jedino validno. Sve ostalo što neko radi mimo zakona i propisa ne bih komentirao. Odluke koje je donijelo 14 vijećnika ne mogu biti ozvaničene jer je prije toga sazvana sjednica Općinskog vijeća za 11. august - navodi Robert Lapčević za Faktor.

Sjednica koju je zakazalo 14 vijećnika nije validna pa tako i donesene odluke, ističe Lapčević i dodaje da ne može biti nikakvih promjena.

VEZANI TEKST - Vijećnici "preletači" iz Banovića saslušani u MUP-u Tuzlanskog kantona

Do datuma referenduma koji je odredila nova većina, 5. augusta, ostalo je još samo 10 dana. Bez pečata Općinskog vijeća taj referendum ne može biti proveden. Druga opcija je sjednica 11. augusta, na kojoj se mogu donijeti iste odluke, ukoliko za njih bude dignuto 14 ruku. Šahovska bitka oko pečata ili novi okršaj na sjednici Općinskog vijeća, znat ćemo u narednih 10 dana. Ono što je sigurno, vruće političko ljeto u Banovićima se nastavlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.