open-navfaktor-logo
search
Nastavlja se trakavica
Nova većina u Banovićima opet sazvala vanrednu sjednicu, predsjedavajući Vijeća smatra je nelegalnom
Nova većina koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), za sutra je u Radničkom domu, sazvala vanrednu sjednicu Općinskog vijeća Banovići. Sjednica će uslijediti pet dana nakon sukoba između 14 vijećnika nove većine i pristalica načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA), koji se desio ispred zgrade Općine Banovići.
03.08.2023. u 14:44
get url
text

VEZANI TEKST - Iz CIK-a potvrdili za Faktor: Niko nije tražio biračke spiskove za referendum u Banovićima

Vijećnici su u ponedjeljak, 31. jula, pokušali doći u posjed pečata da bi ovjerili odluke koje za posljedicu imaju referendum o opozivu načelnika, koji su zakazali za subotu 5. avgusta, ali u tome do danas nisu uspjeli.

- Većina je za sutra sazvala treću vanrednu sjednicu Općinskog vijeća i na njoj ćemo odlučiti o narednim koracima. Razmatrat ćemo i ono što se dešavalo u ponedjeljak, ali i pravni dio u vezi opoziva načelnika. O održavanju sjednice obavijestili smo sve vijećnike, načelnika i općinskog pravobranioca - kaže za Faktor Sifet Ikanović iz PDA.

Kako sada stvari stoje referendum u Banovićima 5. avgusta neće biti proveden, jer odluke o njegovom održavanju nisu objavljenje u Službenim novinama, nisu formirani borački odbori, a iz Centranlne izborne komisije Bosne i Hercegovine za Faktor je potvrđeno da niko nije tražio da budu dostavljeni birački spiskovi.

VEZANI TEKST - Gutić: Ni Dodik ne radi ovo što radi Kukić; Ikanović iz PDA: Tražimo asistenciju policije za ulazak u prostorije Vijeća

Inače, novu većinu u Općinskom vijeću Banovići čini 11 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA), dva vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) i jedan vijećnik Naroda i pravde (NiP). Većinu je ranije predvodila SDA i brojala je 13 ruku, a sve se promijenilo kada su dva vijećnika te stranke potpisali incijativu za opoziv načelnika Gutića.

Robert Lapčević, predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići, kaže da je sjednica koju je za sutra sazvalo 14 vijećnika nelegalna.

- Ta sjednica je nelegalna isto kao i ona koju su održali sami i izglasali incijativu o opozivu i zakazali referendum. Redovnu sjednicu Vijeća ja sam zakazao za 11. avgust i na njoj će kao prva tačka dnevnog reda biti sve vezano za incijativu o opozivu načlenika koju je uputila nova većina. Sutra će biti održan Kolegij Vijeća na kojem ćemo razmotriti hoćemo li imati još neke tačke dnevnog reda - rekao je za Faktor Lapčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.