open-navfaktor-logo
search
Općinsko vijeće
Nova većina u Banovićima već ponudila kandidata za predsjedavajućeg i zamjenika
Predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević iz Stranke demokratske akcije (SDA) potvrdio je danas za Faktor da je zatražio od Komisije za izbor i imenovanje da uputi dopis strankama sa zahtjevom da dostave imena kandidata za predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća.
11.12.2023. u 14:41
get url
text
Nova većina u Općinskom vijeću Banovići
Nova većina u Općinskom vijeću Banovići

VEZANI TEKST - Prekinuta sjednica Općinskog vijeća Banovići: PDA nije uspjela smijeniti predsjedavajućeg iz SDA

Ovaj postupak uslijedio je nakon što je na sjednici Općinskog vijeća Banovići, započetoj u petak, nova većina predvođena Pokretom demokratske akcije (PDA) zatražila smjenu Lapčevića i njegovog zamjenika te imenovanje novog rukovodstva.

- Razgovarao sam s Adelom Lapandićem, predsjednikom Komisije za izbor i imenovanje Općinskog vijeća Banovići, te zatražio da se obrati strankama sa zahtjevom za dostavljanje imena kandidata. Daljnji postupak sada je na nadležnoj komisiji - kaže Lapčević.

Podsjećamo, sjednica Općinskog vijeća Banovići na kojoj su, prvi put od juna, bili prisutni vijećnici i pozicije i opozicije, u petak je prekinuta nakon četiri sata zasjedanja bez usvajanja dnevnog reda. Lapčević je sjednicu prekinuo smatrajući da se imenovanje novog rukovodstva ne može obaviti bez učešća Komisije za izbor i imenovanje.

Iako stranke koje učestvuju u vijeću još nisu ni dobile zahtjev da predlože kandidate za novo rukovodstvo Općinskog vijeća, nova većina, kako saznajemo, već je dostavila svoj prijedlog te je Sifet Ikanović iz PDA kandidat za predsjedavajućeg, a Edin Žunić iz Naroda i pravde (NiP) za zamjenika predsjedavajućeg.

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina i pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina je održavala vanredne sjednice koje su sami sazivali, a na njima su donosili odluke koje nisu provodive jer nemaju pečat Općinskog vijeća. S druge strane, odbijali su doći na sjednice Općinskog vijeća koje sazove predsjedavajući Robert Lapčević iz SDA, pa na tim sjednicama nije bilo kvoruma te Vijeće nije moglo da zasjeda. Novu većinu čini 11 vijećnika PDA, dva bivša vijećnika SDA i jedan iz NiP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.