open-navfaktor-logo
search
Zapeli u procedurama
Nova Vlada KS do Nove godine: "Četvorka" kasni, prijete "štetnim posljedicama" ako se razriješi njihov ministar
Nova Vlada Kantona Sarajevo (KS) trebala bi, sudeći prema najavama iz postojeće skupštinske većine, biti imenovana 30. decembra. Raspodjela resora je privedena kraju, utvrđuju se kandidati za ministarske pozicije, ali broj i struktura ministarstava u Vladi ne zadovoljava potrebe skupštinske većine.
16.12.2020. u 18:05
get url
text

Iako su potpisi za smjenu Vlade KS prikupljeni i dostavljeni još 9. oktobra, zbog međustranačke raspodjele pozicija, dodatne opterećene rastom broja samostalnih zastupnika koji podržavaju novu većinu, konkretni potezi vezani za reorganizaciju Vlade KS dočekali su "pet do 12".

Nova skupštinska većina je, podsjetit ćemo, donijela odluku o spajanju Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao i razdvajanje sadašnjeg Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na dva ministarstva, jedno za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a drugo za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Ta inicijativa, upakovana u Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS, naći će se pred zastupnicima na sjednici zakazanoj za četvrtak, 17. decembra.

Međutim, zastupnicima još uvijek nije dostavljen materijal za sjednicu, pa predstavnici nove skupštinske većine nastoje pritiscima ubrzati proceduru kako bi stvorili pretpostavke da imenuju svoju Vladu do kraja 2020. godine. Prema postojećim procedurama i rokovima, potrebno je dostaviti imena ministara predsjedavajućem Skupštine najmanje 12 dana prije sjednice na kojoj će se vršiti imenovanje.

S obzirom da nisu proveli potrebu proceduru za reorganizaciju Vlade, te da je u četvrtak posljednji rok za dostavljanje imena ministara, ukoliko namjeravaju novu Vladu imenovati do kraja ove godine, skupštinska većina vrši pritisak kako bi se ta procedura ubrzala.

- Nedonošenje ovog zakona prije imenovanja novih ministara izazvalo bi štetne posljedice za društvene interese KS jer bi odgodilo imenovanje izvršne vlasti, odnosno kasnijim izmjenama i dopunama Zakona moralo bi se vršiti razrješenje i ponovno imenovanje ministara – navodi se u zahtjevu klubova Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a i samostalnih zastupnika.

Dakle, nova skupštinska većina, utvrđena još 9. oktobra, prijeti "štetnim posljedicama za društvene interese KS" ukoliko se na sjednici u četvrtak, za koju još nisu dostavljeni potrebni materijali, ne usvoje predložene izmjene, odnosno ukoliko neusvajanje tog prijedloga rezultira kasnijim razrješenjem nekog od njihovih ministara?! Kakve bi "štetne posljedice za društvene interese KS" moglo imati razrješenje jednog od ministara, nisu objasnili.

Materijal za narednu sjednicu nije dostavljen zastupnicima, ali jeste nadležnim komisijama, od kojih nova skupštinska većina zahtijeva reduciranje vremenskog okvira za provođenje procedure kako bi imenovali novu Vladu do kraja 2020. godine.

Podsjetit ćemo da je prema do sada utvrđenoj raspodjeli pozicija predviđeno da će novog ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade predložiti samostalni zastupnik Damir Marjanović, dok će ministricu za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje predložiti Narod i pravda. Ministarstvo nastalo spajanjem dva postojeća ministarstva bi trebalo pripasti SDP-u.

U svom prijedlogu se nova skupštinska većina poziva na ranije mišljenje OHR-a, prema kojem je od kantonalnih vlasti traženo da se ne povećava broj ministarstava, što bi bilo ugroženo razdvajanjem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS na dva ministarstva.

Iako treba pozdraviti uvažavanje stavova međunarodne zajednice, zanimljivo je da nova skupštinska većina nema namjeru uvažiti ostale stavove međunarodne zajednice, poput onih vezanih za zaštitu okoliša i osiguravanje kvalitetnijeg zraka sprječavanjem gradnje koja bi mogla ugroziti strujanje, a što propagira aktuelni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić i u čemu ima otvorenu podršku međunarodne zajednice.

Stavove i planove ovog renomiranog arhitekte, koji je upozoravao na opasnost gradnje visokih objekata na određenim lokacijama u KS, u nekoliko je navrata u javnim istupima nastojao osporiti nastavnik fizičkog i kantonalni zastupnik Elmedin Konaković, tvrdeći da takvi stavovi nisu utemeljeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.