open-navfaktor-logo
search
Odluke Vijeća ministara
Novac iz budžeta BiH dali udruženju pa tadašnjeg predsjednika imenovali direktorom državne agencije
U Službenom listu Bosne i Hercegovine objavljene su dvije odluke kojom je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pred kraj prošle godine iz tekuće rezerve odobrio oko 3,8 miliona KM za neprofitne organizacije, bez javnog poziva, o čemu je Faktor pisao.
01.02.2024. u 07:48
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

VEZANI TEKST - Bez javnog poziva: Kako su državni ministri počastili sa 3,8 miliona KM "svoja udruženja i klubove"

Ono što je interesantno jeste da je među dobitnicima budžetskog novca i Udruženje "Institut za razvoj i evropske integracije" Sarajevo, čiji je predsjednik u to vrijeme bio Ivan Barbalić, a Ivan Barbalić je nedavno imenovan za direktora Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Odluka o njegovom imenovanju na direktorsku poziciju objavljena je u istom, pretposljednjem, broju Službenog lista BiH kao i odluka o dodjeli tekuće rezerve neprofitnim organizacijama.

Odluka o dodjeli tekuće rezerve donesena je 29. decembra 2023. godine, a o imenovanju direktora Agencije donesena je 11. januara ove godine.

Na web stranici ovog udruženja i dalje piše da je Barbalić predsjednik. U Udruženju "Institut za razvoj i evropske integracije" su nam danas kazali da Barbalić više nije predsjednik ove organizacije, te da su 12. januara imali Skupštinu na kojoj je izabran novi.

Osim što je radio u nevladinom sektoru, Barbalić je, između ostalog, bio ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji od 2012. do 2015. godine, a prije toga stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima. Radio je i u Direkciji za Evropske integracije, a bio je i glavni savjetnik tadašnjeg premijera Kantona Sarajevo Edina Forte. Forto je trenutno ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u Vijeću ministara BiH koje je i imenovalo Barbalića i donijelo odluke o podjeli tekuće rezerve.

Barbalićeva supruga Stela Vasić je Fortina savjetnica.

Ivan Barbalić

Ivan Barbalić

Ivan Barbalić

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.