open-navfaktor-logo
search
Rekordni iznos
Novalić: Budžet mora biti usvojen, inače bi morali penzije vratiti na nivo januara prošle godine; ambasador Murphy...
Utvrđen je Prijedlog budžeta Federacije u iznosu višem od 6,7 milijardi maraka. Premijer Federacije Fadil Novalić za Dnevnik 2 FTV-a rekao je da budžet Federacije postaje sve raznovrsniji.
31.12.2022. u 10:12
get url
text

- Imamo tu stavke koje moramo zakonom uvrstiti, a sve više ga diverzificiramo prema potrebama građana i ide sve više u pravcu razvojnog budžeta. Tu su, prije svega, agresivna budžetska izgradnja infrastrukture, tu je radikalno povećanje poljoprivrede sa 60-ak miliona na 160. Radikalno idemo. Doduše poučeni smo ovim problemima u poljoprivredi kada se nadviju nad nas krize pa onda stalno molimo Mađare, Srbiju za pšenicu, ulje itd. Imamo namjeru finansirati da imamo sopstvenu hranu kao što imamo svoje mlijeko. Tu su naravno sva povećanja, naročito za penzioni fond jer zakon nas obavezuje da ga povećamo za rast cijena i za rast BDP-a u nekoj formuli. Oboje je to bilo na sceni ove godine. Rast cijena je bio dramatičan, također i rast našeg BDP-a je bio jako dobar tako d aće penzioneri imati nekih 400 miliona maraka na tome. Rast je i za boračku populaciju i naravno sve ostale stavke koje se tu godinama nalaze. Mislim da smo u zadnje četiri godine psotigli likvidnost cijele Federacije - rekao je premijer.

Ističe da novih 400 miliona treba da pokriju povećanje penzija koje bi moglo biti od 11 do 15 posto.

- Dogovorili smo se čak i ta akontativno isplaćujemo ukoliko to Parlament odluči. Znači za takvo povećanje morate imati povećanu stavku u penzionom fondu koja je predmet novog budžeta. S druge strane, ako ne bude bilo budžeta mi moramo budžet usvojiti u obliku privremenog finansiranja, a to znači da možemo samo finansirati u obliku u kojem smo prvi kvartal prošle godine. A tada penzije nisu bile povećanje 11 posto, pa drugi put pet posto za najniže. Mi bismo čak morali, kakav je to apsurd, vratiti penzije na nivo od januara prošle godine - kazao je Novalić.

Novalić smatra da će u ime solidarnosti sa penzionerima, borcima, djecom koja ima pravo dječijeg doplatka i prema svim drugim kategorijama prevladati razum i da će budžet biti usvojen.
 
- A naravno nova Vlada, novi koalicioni neki sporazum u Parlamentu može svakog časa da radi rebalans onako kako on to želi - pojasnio je.

O povećanju najniže plate u FBiH premijer kaže da je u većini zemalja minimalna plata 55 posto.

- I kod nas je kad sračunate 55 posto od 1200 dobijete tu cifru. Međutim, jedino u Federaciji je preživio neoporezivi topli obrok i prijevoz tako da na tih 600 maraka gotovo u većini preduzeća postoje i ta dva dodatka tako da to iskrivljuje sliku. Govorim o 600 maraka, je svakako neće biti usvojeno 596, mislim da ćemo usvojiti 600. Moram napomenuti da zapravo plata, pa i minimalna, zavisi više od poslodavaca nego od nas. Ali mi određujemo donju granicu i zasad je ona toliko - kazao je Novalić.

Pojašnjava da, kada se raspodjeli novac od indirektnih poreza, ostane dioba na Federaciji koja "nije baš naklonjena Federaciji".

- 36 posto od toga dođe Federaciji, 52 posto dođe kantonima i ostatak općinama. Od tih svih milijardi koje se spominju Federaciji je došlo za 11 mjeseci 214 miliona. Mi smo građanima vratili i vše. Mi smo samo penzioni fond kroz ona tri povećanja i kroz onih 100 maraka za sve penzionere podigli za 345 miliona maraka, a nama je penzioni prihod bio 290 u 12 mjeseci. I plus što smo za milion građana dali po 100 maraka, pa pakete itd., potpora privredi. Znači mi svakako, zahvaljujući ekonomskom rastu, mi smo znantno više od toga emitovali novca - kazao je.

Naglašava da su, da efekti inflacije budu što bezbolniji, uradili sve što su mogli u uvjetima slobodnog tržišta. 

- Ograničili smo marže na gorivo i na 540 prehrambenih proizvoda. I to funkcionira. Možda ima prekršaja, ali mi djelujemo kroz svoje inspekcije. Ograničili smo marže tako da je to dovelo da ne eskaliraju u još većem obliku. Drugo, jako smo povećali davanja u poljoprivredu da bismo došli do svojih proizvoda. Hrana je najviše poskupila. Jedino na šta nismo imali uticaja to je gorivo. Ali je zato na drugoj strani struja bila zaista mnogo jeftinija nego što je to u Evropi i okruženju pa smatramo da se to nekako poravnalo. Ali stoji činjenica da je to bio njaveći problem ove godine, globalni, i uz blagi optimizam primjećujemo da se pomalo to sad vraća - kazao je premijer.

VEZANI TEKST - Novalić Murphyju: Ova "nepostojeća Vlada" je zakrpila sve rupe prethodnika i dostavila najveći budžet FBiH ikada

Komentirao je i to što se osvrnuo na izjave američkog ambasadora Michaela Murphyja, koji je u medijima Vladu FBiH nazvo "nepostojećom".

- Ja sav svoj životni uspjeh zahvaljujem Americi. I to primjenjujem vodeći Vladu. Nikad se ne bih odrekao američkih proizvoda koji su blagodet za cijelo čovječanstvo - kartice, telefoni, GPS. Ali sam morao reagirati na izjave ambasadora u BiH koji je u jednom specifičnom trenutku u našem društvu, za koje ne možemo reći da nije krizno, rekao da smo konačno krenuli bolje jer imamo nepostojeću Vladu, a imat ćemo neku novu početkom godine, što je malo miješanje u naš postizborni ciklus. A za to vrijeme ja mislim da nam je krenulo gore. Reagovao sam isključivo zbog građana - zaključio je Novalić dodajući da treba vidjeti samo šta se dešava kada je u pitanju državna imovina, a imajući na umu da je Narodna skupština RS-a ponovo usvojila neustavni Zakon o nepokretnoj imovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.