open-navfaktor-logo
search
Burno na sjednici
Novalić govorio o budžetu, Karajbić mu rekao da Vlada FBiH "živi u svom svijetu"
Imamo učenike funkcionalno nepismene, govori Elvir Karajbić 
17.12.2019. u 15:37
get url
text

Nakon što je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić završio izlaganje o Prijedlogu zakona za budžet FBiH za 2020. godinu u okviru kojeg je rekao da budžet iznosi blizu pet milijardi KM, i obrazložio da je to zbog integracije Federalnog zavoda PIO u budžet FBiH, uslijedila je rasprava.

Irfan Čengić (SDP) je odmah konstatirao da je svako federalno ministarstvo povećalo broj zaposlenih za narednu godinu i pored moratorija za zapošljavanje.

- U postizbornom vremenu imamo izdataka za plaće od oko 34 miliona KM.  Volio bih da mi iz Federalnog ministarstva finansija dostave za posljednje četiri godine kako su se dodjeljivana sredstva lokalnim samoupravama. Isto pitanje je i za Aerodrom Bihać, pet miliona se svake godine planira u budžetu, a tamo stoji samo neka kućica.  Onda ovih 30 miliona KM kome ide u zdravstvu? U ovom budžetu je 300.000 manje za sport u odnosu na 2019. godinu. Jedino mogu pohvaliti Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova koje je za opremanje policijskih snaga podiglo sredstva s milion na dva miliona KM – rekao je Čengić.  

Hasan Muratović, nezavisni zastupnik  je kazao kako se po njemu upalio alarm kod prijedloga kapitalnih ulaganja u narednom periodu u cestovnu infrastrukturu.

- Vlada planira u naredne tri godine skoro 2,5 milijarde uložiti u cestovnu infrastrukturu. Od toga na području Tuzlanskog kantona uložiti samo 47 miliona KM. Pitam se kako ćemo izaći pred te građane. Tuzlanski kanton je u saobraćajnoj blokadi – upozorio je Muratović.

Govorila je i Elzina Pirić (PDA).

- Ne znam šta je TK skrivio vama premijeru Novaliću koji ste rođeni u Gradačcu. Možda se do rodnog grada vozite helikopterom, ne znam. Dosta je političke magle. Evo sada prave zaobilaznicu oko Živinica, ubili smo Kladanj. Žalosno je da svake tri – četiri godine pravimo komadić puta prema TK – rekla je Pirić.

Sabina Ćudić iz Naše stranke je mišljenja da svake godine Vlada FBiH govori o stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja, a da to ide veoma sporo.  

Zastupnik Elvir Karajbić (SDP) je kazao kako Vlada FBIH ima svoj svijet, a realni je onaj u kome žive stanovnici FBiH.

- BiH je posljednja na listi konkuretnosti u Evropi u ovoj godini, a po lakoći poslovanja smo druga najgora zemlja u Evropi. Kataklizmične su informacije koje dolaze iz obrazovanja. Imamo učenike funkcionalno nepismene - rekao je Karajbić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.