open-navfaktor-logo
search
Poskupljenja
Novalić: Građani, penzioneri i radnici već plaćaju cijenu nesposobnosti nametnute vlasti
Obustava isporuke uglja iz RMU Banovići u Termoelektranu Tuzla novi je udar na elektroenergetski sistem FBiH i još jedna potvrda potpune nesposobnosti nametnute vlasti, stava je bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine i aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu FBiH. 
04.01.2024. u 15:33
get url
text

VEZANI TEKST - Direktor RMU Banovići: Zaustavili smo isporuku uglja u TE Tuzla, problem je cijena koju je donijela Vlada FBiH

- Neodgovornom kadrovskom politikom, nesposobnošću i neznanjem je aktuelna vlast već dovela do poskupljenja cijena električne energije za privredu, a sada će građani FBiH očigledno snositi i troškove političke trgovine kojom je ta vlast i formirana jer RMU Banovići, kojeg je "Trojka" isporučila PDA-u, traži veće otkupne cijene uglja u odnosu na cijenu koju je Elektroprivreda BiH spremna platiti - stoji u reagiranju Novalića u kojem dodaje: 

- Razliku u cijeni ili nove ustupke "Trojke" u zamjenu za podršku PDA u Parlamentu FBiH ponovo će platiti građani, koji su već poniženi činjenicom da im grijanje plinom od 1. januara ovisi o dobroj volji Milorada Dodika, s obzirom na to da se nametnuta vlast nije udostojila da na vrijeme počnu pregovore za zaključenje novog ugovora o transportu plina sa kompanijom "Sarajevo gas" Istočno Sarajevo.

Umjesto toga, dali su zeleno svjetlo za projekat Istočne gasne interkonekcije koja bi dodatno ojačala ovisnost o ruskom plinu koji se transportuje preko entiteta RS - navodi Novalić.

Naglašavaju da "cijenu neodgovornosti, neznanja, te političke trgovine i međusobnih ucjena na kojima nametnuta vlast funkcioniše već plaćaju penzioneri čije penzije u januaru neće biti uvećane onako kako je to vlada obećala jer Vlada nije pripremila budžet za 2024. godinu".

VEZANI TEKST - Biber i Bektić: Notorna je laž da se Vlada FBiH konsultovala sa ESV-om o najnižoj plaći, a zakon izričito kaže da mora

- Cijenu plaćaju i radnici, koje nametnuta vlast već mjesecima pokušava prevariti obećanjima o usvajanju seta fiskalnih zakona i minimalnom plaćom koja će, umjesto mjesecima slavodobitno najavljivanih 1.000 KM od 1. januara 2024. godine, prema odluci Vlade iznositi 619 KM.

Umjesto obećavanih nižih cijena električne energije, većih plaća i penzija, meritokratije i ostalih populističkih obećanja koja im nisu bila dovoljna da dođu na vlast, pa su ih morali nametnuti jednodnevnom suspenzijom Ustava FBiH, građani od aktuelne vlasti dobijaju isključivo poskupljenja i nove probleme od kojih će se FBiH teško i dugo oporavljati - poručuje Novalić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.