open-navfaktor-logo
search
Najbolja bh. plivačica
Novalić i Dujmović organiziraju prijem za Lanu Pudar, nagrada 10.000 KM
Svjesni značaja vrhunskih rezultata koji naši najbolji sportisti postižu u svijetu, ali i obaveze Vlade Federacije BiH da ih se na svaki mogući način podrži, u srijedu 29. decembra u 14 sati, u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić upriličit će prijem za Lanu Pudar, najbolju bh. plivačicu.
25.12.2021. u 14:36
get url
text

Za osvajačicu bronzane medalje u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dabiju iz federalnog budžeta će, na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima za ostvarene vrhunske rezultate, biti osigurana nagrada od 10.000 KM, a za njenog trenera 5.000.

Ovo je samo nastavak podrške koju je Vlada FBiH ranije u ovoj godini dodijelila za njene uspjehe i pripreme od 23.500 KM. Naime, za ispunjenje A olimpijske norme iz federalnog budžeta Lani Pudar pripalo je 5.000 KM, za oboreni državni rekord 3.000, a 1.500 KM njenom treneru, dok je 14.000 KM izdvojeno iz interventnih sredstava za pripremu za Olimpijske igre.

- Lana, koja potpuno opravdano nosi epitet "čuda od djeteta", učinila nas je sve ponosnim i u ovim prazničnim danima unijela još više veselja u naše domove zbog čega smo joj neizmjerno zahvalni. Nakon svih uspjeha koje je postigla zahvaljujući svom trudu i zalaganju, najmanje što možemo učiniti jeste da se ujedinimo oko ideje podrške našim mladim, vrhunskim talentima. Siguran sam da u realnim okvirima i kroz sagledavanje svih mogućnosti možemo zajednički pronaći najbolja rješenja i za projekte poput izgradnje olimpijskog bazena - izjavio je premijer Novalić.

Vlada Federacije BiH u ovoj godini je putem Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate, osigurala iz budžeta FBiH ukupno 677.000 KM. U prvoj polovini ove godine odobreno je 268.500 KM, a u drugoj 408.500 KM, odobrenih na posljednoj sjednici Vlade FBiH iz tekuće rezerve budžeta. Riječ je o sredstvima koja se izdvajaju na osnovu zahtjeva za dodjelu nagrada u ime klubova i sportista koji su ostvarili vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima u drugoj polovini 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.