open-navfaktor-logo
search
Nagrada za rezultat
Novalić i Dujmović primili najbolju bh. plivačicu: Beskrajno smo ponosni što Lana nosi našu zastavu
Federalni premijer Fadil Novalić i ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, svjesni značaja vrhunskih rezultata koji najbolji bh. sportisti postižu u svijetu, ali i obaveze Vlade FBiH da ih na svaki mogući način podrže, danas je organizovali prijem za najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar, njenu trenericu Alenu Ćemalović i predsjednika Plivačkog kluba Orka iz Mostara Damira Đedovića.
29.12.2021. u 17:14
get url
text

Za osvajačicu bronzane medalje u finalu Svjetskog prvenstva u malim bazenima (25 metara) u Abu Dabiju, iz federalnog budžeta će, na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima za ostvarene vrhunske rezultate, biti osigurana nagrada od 10.000 KM, a za njenog trenera 5.000.

Ministrica Dujmović kazala je da je činjenica da Vlada FBiH iz godine u godinu prati rezultate naših sportaša koji na najbolji način prezentiraju našu državu.

- Isto tako činjenica je da ovo što je Lana u ovoj godini uspjela reprezentativan je povod i prilika za čestitke od strane cijele Vlade FBiH i Ministarstva kulture i sporta FBiH. Sredstva kojim Federalno ministarstvo kulture i sporta raspolaže sigurno nisu dovoljna da na dobar način podupremo sve ono što naši sportaši postižu. Kada je u pitanju sport u narednoj godini, bar tako je plan u našem proračunu za 2022. godinu, sredstva će se udvostručiti. To će biti prilika za adekvatniju i bolju podršku od ovog ministarstva - kazala je Dujmović. 

Lana Pudar je zahvalila na podršci Federalnom ministarstvu kulture i sporta. 

- Ovo je kontinuirana podrška. Mnogo mi znači kada vidim da oni prepoznaju moj trud, rad i rezultate. Nadam se da će se ova podrška i saradnja nastaviti i u budućnosti. Nastojat ću da sve ovo opravdam, da postižem još bolje rezultate i da napravim još povoda za ovakve prijeme - kazala je Pudar. 

- Čast mi je drugi put u ovoj godini Lani čestitati izuzetan rezultat koji je postigla i ponoviti da smo svi beskrajno ponosni što nosi našu zastavu širom svijeta. Ponovit ću ono što sam već u nekoliko navrata kazao, svi se moramo ujediniti oko ideje podrške našim mladim talentima u stvaranju prijeko potrebnih uslova za njihov daljnji razvoj. Samo zajedničkim snagama možemo im dati i dobar primjer i očekivanu potporu. Dobra volja postoji, zasad pojedinačno podupiremo, koliko imamo zakonskih mogućnosti. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila je u ovoj godini više od 700.000 KM kroz Uredbu za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima. Iznosi za nagrade najboljim sportistima po planu bi trebali biti uduplani za narednu godinu. Draga Lana, još jednom ti hvala na tome što nas diljem svijeta predstavljaš na najbolji mogući način - kazao je premijer Novalić.

Ovo je samo nastavak podrške koju je Vlada FBiH ranije u ovoj godini dodijelila za njene uspjehe i pripreme od 23.500 KM. Naime, za ispunjenje A olimpijske norme iz federalnog budžeta Lani Pudar pripalo je 5.000 KM, za oboreni državni rekord 3.000, a 1.500 KM njenom treneru, dok je 14.000 KM izdvojeno iz interventnih sredstava za pripremu za Olimpijske igre.

Vlada Federacije BiH u ovoj godini je putem Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate, osigurala iz budžeta FBiH ukupno 677. 000 KM.

U prvoj polovini ove godine odobreno je 268.500 KM, a u drugoj 408.500 KM, odobrenih na posljednoj sjednici Vlade FBiH iz tekuće rezerve budžeta. Riječ je o sredstvima koja se izdvajaju na osnovu zahtjeva za dodjelu nagrada u ime klubova i sportista koji su ostvarili vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima u drugoj polovini 2021. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.