open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Respiratori"
Novalić i ostali: Fahrudin Solak sam tražio hitnu istragu
U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, odbrana Fahrudina Solaka uložila je materijalne dokaze o potrebi zdravstvenih institucija za 300 respiratora, kao i da je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) od 20. marta 2020. bila zadužena za nabavku medicinske opreme.
06.07.2022. u 13:29
get url
text

Odbrana je uložila dokumentaciju na osnovu koje je sačinjen plan Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, po kojem je zdravstvenim ustanovama bilo potrebno 300 respiratora nakon izbijanja pandemije virusa korona.

Prema pregledu stanja od 22. marta 2020., nijedan veleprometnik nije na zalihama imao nijedan respirator.

Braniteljica Marsela Bajramović uložila je dopis Vlade FBiH, po kojem je još od 20. marta bila zadužena za nabavku medicinske opreme.

- Bilo je opravdano kašnjenje u isporuci respiratora zbog organizacije letova u Kini - navela je braniteljica obrazlažući jedan od dokumenata.

Odbrana je u spis predala i pregled iz maja institucija koje su vršile nabavku izuzećem iz Zakona o javnim nabavkama. Bajramović je u obrazloženju dokumenata ukazala na stav državnih institucija da nema potrebe mijenjati zakon pošto on omogućava nabavke bez pregovaračkog postupka, kao i izuzeće.

Solak, suspendovani direktor FUCZ-a, optužen je za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, direktorom firme F.H. Srebrena malina, kao i samom firmom, te federalnom ministricom finansija Jelkom Miličević.

Odbrana je u spis uložila Solakov dopis Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu od 29. aprila, u kojem traži da se hitno provede istraga nakon medijskih napisa u vezi sa uvozom respiratora. Uložen je i zahtjev optuženog Vladi da ga suspenduje do okončanja istrage i utvrđivanja njegove nevinosti.

Na prigovor relevantnosti, braniteljica je kazala da zahtjev za istragu dokazuje stanje svijesti optuženog.

Odbrana je uložila dva medijska članka o velikim oscilacijama u cijenama respiratora i "otimačini" za ovom opremom. Većina planiranih članaka je odbijena ili je odbrana odustala nakon sugestija Vijeća. Predsjedavajući Branko Perić je rekao da se medijski izvještaji mogu prihvatiti na opće okolnosti, ali da nisu puno bitni za utvrđivanje činjenica.

Tužilac Džermin Pašić je kazao da Tužilaštvo ne spori okolnosti pod kojima su respiratori nabavljeni nego proceduru po kojoj je to učinjeno.

- Tužilaštvo tvrdi da nije nabavljena vrsta respiratora koji mogu izliječiti koronu. Nije sporno da su ih svi tražili - rekao je Pašić.

Suđenje se nastavlja 13. jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.