open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Vladi
Novalić i predstavnici EBRD-a o ključnim projektima u FBiH: Fokus na izgradnji tunela Prenj
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je primio delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD), na čelu s potpredsjednikom ove finansijske institucije za politiku i partnerstvo Markom Bowmanom.
12.04.2022. u 14:48
get url
text

Razgovarano je o novoj EBRD-ovoj Strategiji za BiH, te o agendi Vlade FBiH, uključujući Koridor Vc, zatim reformi državnih preduzeća, kao i potrebi zakonskog uređenja oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Premijer Novalić je naglasio da je EBRD jedan od najznačajnijih partnera Vlade FBiH, te goste upoznao s nekim od njenih prioritetnih projekata.

- Naš fokus je na izgradnji tunela Prenj, najzahtjevnijeg projekta koji se, ustvari, sastoji od tri potprojekta. Osim samog tunela, riječ je o pristupnim cestama sa ostalom infrastrukturom sa obje njegove strane. Praktično smo zaokružili sve druge dionice od sjevera do juga Koridora Vc jer su ugovorene i finansijski osigurane - kazao je Novalić.

Danas je dogovoreno i ubrzanje aktivnosti na izgradnji autoceste, pa tako i pripremnih aktivnosti za projektovanje i pretkvalifikaciju za izražavanje interesa za gradnju ove dionice.

Razgovarano je i o tranziciji energetskog sektora, te mogućnosti većeg angažmana privatnog sektora u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Tome treba prethoditi unapređenje regulatornog pravnog okvira za ovu oblast, odnosno donošenje zakona o obnovljivim izvorima energije.

Jedan od tema o kojoj je, također, bilo razgovora, jeste reforma državnih preduzeća.

Današnjem sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, na kome je obostrano izraženo opredjeljenje za nastavkom dosad veoma uspješne saradnje, prisustvovali su i član EBRD-ovog Odbora direktora za BiH Leander Treppel i direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.