open-navfaktor-logo
search
Paravojni kampovi
Novalić kritikovao OSA-u: Kako su tako brzo pročešljali teren u RS-u, ali kad se izmišlja islamski terorizam...
Federalni zastupnik Fadil Novalić kritikovao je rukovodstvo Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, koje se ekspresno izjasnilo o navodima ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza da na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska postoje paravojni kampovi.
28.11.2023. u 09:53
get url
text

VEZANI TEKST - Helez: Paravojne kampove u RS-u premještaju, jedan je i na 20 minuta od Sarajeva, strance sam obavijestio prije dva mjeseca

- Izvještaj Obavještajno-sigurnosne o agencije o nepostojanju stranih vojnih kampova na prostoru Bosne i Hercegovine implicira dvostruke standarde u djelovanju te agencije. Naime, čim su se pojavile tvrdnje o kampovima za obuku srpskih ekstremista, OSA je promptno reagovala i te tvrdnje demantovala. Ali kad je u pitanju pismo srpskih zastupnika o islamističkim kampovima za obuku terorista upućeno američkom Kongresu, onda nema nikakve reakcije.

Pa čekajte malo! Kako to da se OSA tako brzo sjetila pročešljati teren u RS-u, ali kad se izmišlja islamski terorizam onda im treba vjerovatno par godina da reaguju? Takav pristup samo opravdava spekulacije o političkom uplitanju u rad obavještajnih agencija, čime se dovodi u pitanje njihova vjerodostojnost i sposobnost da djeluju neovisno i u skladu s interesima svih građana.

Očekujemo od OSA-e dosljednost u pristupu svim relevantnim pitanjima nacionalne sigurnosti bez obzira na etničke, vjerske ili političke konotacije - poručio je Novalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.