open-navfaktor-logo
search
Federalni premijer
Novalić: Moje misli su uz Prijedor i drage Prijedorčane, da se više nikada i nikome ne ponove bijele trake i zločini
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je u povodu Dana bijelih traka izrazio iskreno suosjećanje preživjelim Prijedorčanima, sa željom da se više nikada i nikome ne ponove bijele trake i zločini.
30.05.2022. u 21:19
get url
text

- Moje misli su uz Prijedor i drage Prijedorčane. Tri decenije je prošlo otkako su nedužni stanovnici nesrpske nacionalnosti bili primorani nositi bijele trake oko svojih ruku i stanove označiti bijelim zastavama - navodi se u saopćenju premijera Novalića.

VEZANI TEKST - Prijedorska policija zabranila šetnju kojom se sutra obilježava Dan bijelih traka!

Posebno, dodaje se, 31. maja moje misli su uz roditelje 102 ubijene prijedorske djece koji se i dan - danas bore za izgradnju spomenika nedužnim mališanima.

- Njegova izgradnja najmanje je što svaka civilizirana zajednica može učiniti za roditelje koji već 30 godina u tišini pate za svojom dječicom i bore se za barem osnovno - pravo na memorijal - ističe se.

Novalić je podsjetio da su bijele trake, masovni zločini, progoni, logori, ubistva 3.176 nedužna civila, od čega 102 djece, dokazani pred svim sudskim instancama od BiH do Haga.

- Krajnje je vrijeme da diskriminacija prestane. Da se više nikada i nikome ne ponovi, a žrtvama i preživjelima da se da pravo na dostojanstvo - poručio je premijer FBiH Novalić.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 31. maj, 1992. godine, kada je Krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.