open-navfaktor-logo
search
O 9. januaru
Novalić: Moramo biti budniji nego ikad, biti svjesni opasnosti koja nam prijeti
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da mu je čast danas učestvovati na naučnom skupu "9. januar - Put u genocid" koji je organizirao Arhiv Federacije BiH gdje su se okupili neumorni hroničari bh. istine koju neprijatelji BiH pokušavaju prekrojiti.
09.01.2023. u 14:56
get url
text

Međutim, dodao je, pokušavaju ono što nije moguće prekrojiti posebno ne defileima i proslavama neustavnih praznika, naglašavajući da se danas u bh. entitetu Republika Srpska slavi projekat nastao na temeljima genocida, masovnih grobnica i agresiji.

- Znamo šta su ciljevi farse koju u okviru tog projekta svakog 9. januara gledamo na ulicama drugog entiteta. To su oni isti strateški ciljevi iz 1992. godine koji su bili kamen temeljac genocida. I slave te ciljeve pred očima cijelog svijeta kao što je pred očima cijelog svijeta počinjen genocid. Slave ono što je pravosnažnim presudama za genocid i druge ratne zločine dokazano i da koji je dokazan kao neustavan - podvukao je Novalić.

Zato je u Sarajevu danas organiziran naučni skup prilika da se svima na to ukaže i pošalje poruka da nismo nijemi promatrači te je Novalić pozvao i da izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu da i oni prestanu biti nijemi promatrači te zaustave poricatelji genocida kao i da se nepoštovanje sudskih odluka počne sankcionirati.

- Moramo biti budniji nego ikad i biti svjesni opasnosti koja nam prijeti. Preživjele žrtve to znaju bolje nego drugi i više nego iko žele da gradimo budućnost u domovini, kojoj niko ne može prijetit referendumima. Oni zaslužuju pravdu i istinu što su temelji na kojima ćemo se nastaviti zalagati za prosperitet svih građana i BiH - zaključio je Novalić.

Ove godine neustavno obilježavanje 9. januara iz Banja Luke preselilo se u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, i pored upozorenja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je naglasio da je 9. januar kao dan RS-a neustavan, te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće.

Cilj organiziranja skupa je da se da doprinos borbi protiv falsificiranja bliske bosanskohercegovačke prošlosti, te da se javnosti prezentiraju posljedice koji je proizveo 9. januar 1992. godine, a to su agresija, genocid, ratni zločini, ubijanja, silovanja, progon civilnog stanovništva, spaljivanje kuća, kulturocid, urbicid, rušenje vjerskih objekata i otvaranja logora.

Nakon skupa bit će otvorena izložba građe kojima će se javnosti po prvi put predočiti veoma značajni dokumenti u kojima su nedvosmisleno prezentirane činjenice o "9. januaru" i nastanku "Republike Srpske".

Izložba postaje trajno vlasništvo Arhiva Federacije i bit će promovirana širom države, ali i u Evropi i svijetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.