open-navfaktor-logo
search
Odgovor ambasadoru
Novalić: Murphy se patološki bavi sa mnom, uložili ste milione u media planove i opet ste morali izvršiti državni udar
U intervjuu za Fenu američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, govorio je između ostalog i o bivšem premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću. 
09.11.2023. u 14:37
get url
text

VEZANI TEKST - Murphy o Novaliću, Čavari, SDA, članstvu BiH u NATO-u i EU-u, korupciji...

Američki ambasador je u vezi sa stavljanjem Novalića na "crnu listu" kazao: 

- Novalić je sankcioniran zbog svog ponašanja. To je korupcija. To nije tajna. Mi smo bili vrlo jasni u vezi s tim. Ako ima zabrinosti u vezi toga, odgovor je zato što je korumpiran – zaključio je Murphy. 

Novalić je odgovorio na te optužbe. Odgovor prenosimo u cijelosti: 

- Ambasador Murphy se opet gotovo patološki bavi sa mnom. Kaže i danas da sam ja korumpiran. Strategija koja se, nažalost, u našoj zemlji provodi već 30 godina.
Nisam prvi - radili su ovo i Aliji Izetbegoviću, Harisu Silajdžiću, svakom ko je bio faktor kod Bošnjaka. Uvijek je išao medijski teror o "korupciji", "kriminalu", čak i "islamskom terorizmu".

Pamti naš narod razne montirane slučajeve, a dobro je podsjetiti na njih u svjetlu današnje američke politike i odnosa spram planetarne tragedije u kojoj je za mjesec dana ubijeno skoro 4.500 djece.

Znamo mi ovdje jako dobro šta znači embargo i koliko je to koštalo bošnjačkih života. I znamo kako su ucjenama, podmetanjima, pritscima, najcrnjim metodama montaža, s političke scene uklanjani najzaslužniji za priznanje Republike Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima, Sjedinjenim Američkim Državama, Briselu...

Tako se i danas uklanjaju oni koji brane bošnjačke interese, dok su svi ostali "pošteni", pa čak se i jako dobro sarađuje sa nekima koji su također na aktuelnim crnim listama, ali ne pripadaju bošnjačkom narodu.

No, da se ne bavimo njima. Vratimo se na medijske linčeve, političke, ljudske i svake druge oblike progona Bošnjaka. Vođene su višedecenijske hajke o milionima, avionima, kamionima... Sve u istoj režiji i kuhinji proganjani su najznačajniji i najugledniji Bošnjaci. Sjetimo se samo isfabriciranog slučaja "Pogorelica" i ljudi koji su, dokazano je, potpuno nevini u zatvorima ležali zbog te sramne montaže.

Ali ne znate Vi, gospodine Murphy, koliko je ovaj narod žilav.

Kada je vaša ambasada optuživala Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića, oni su vam odgovorili. Parafrazirat ću i ja: Objavite dokaze o korupciji ili nam se skinite s vrata!

Ovaj narod nije glup koliko Vi mislite, gospodine Murphy. Uložili ste mnogo u propagandu, i opet ste morali izvršiti državni udar.

Trebali ste priupitati svog kolegu Larsona, koji je iz Bosne utekao pod čudnim okolnostima, zbog čega su mene stavili na crnu listu. Saznali biste bi da su u pitanju pisma penzionerima kakva je slao i predsjednik Amerike. Čudi da niste mogli čak naći ni bolje opravdanje.

Jasno je da sam smetao projektima i širim planovima. Ali, mene ne možete ucijeniti, jer nemam oraha u džepu.

S druge strane, valjalo bi saznati kako ćete Vi, gospodine Murphy, svojoj vladi opravdati kako su milionskim iznosima plaćani media planovi kojim su širene laži i neistine u Bosni i Hercegovini.

Ne znam kako je kod vas, ali u našoj zemlji je grijeh lagati, a u laži su kratke noge.

Nadam se da će vaša zemlja ponovo poslati ozbiljnog i nekorumpiranog ambasadora. Onakvog kakvi su bili vaši prethodnici, gospođa Maureen Cormack i gospodin Eric Nelson, a ne kao što ste Vi gospodine Murphy, jer Vi ostavljate samo laži i smutnje među Bošnjacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.