open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić na FB sa građanima: Pustio sam da me ismijavaju, ali kada su me nazvali lopovom odlučio sam da progovorim
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odgovarao je uživo na svom Facebook profilu na pitanja građana.
13.09.2021. u 19:38
get url
text

Kazao je kako se na ovaj korak odlučio kako bi poboljšao komunikaciju sa građanima i omogućio im da postave pitanja o stvarima koje ih zanimaju.

- Nažalost, moju tišinu su mnogi iskoristili kako bi mi na leđa natovarili  razne afere, razne diskreditacije mene, mojih kolega i moga rada. Do sad sam šutio ali sam odlučio da me druženjima upoznate onakvog kakav stvarno jesam. Ja sam dijete iz radničke porodice i čovjek iz naroda. I samo radim svoj posao. Možda baš takav tih bio sam laka meta i drugi su veoma lahko okačili neka tuđa zlodjela na moja leđa. I do sada sam šutio. Svjedoci ste da su me ismijavali u vezi stavljanja maske, ustvari moj invaliditet, vidite i sami da iz rata nemam dva prsta, a prve maske imali su nekakve štipaljke koje tada a ni sada nisam uspio staviti. Srećom promijenili su sistem. Šutio sam na to jer mislim da nije bilo važno, ali u momentu kada su od mene pokušali da naprave lopova onda sam podvukao crtu i rekao da je dosta – kazao je Novalić.

Kazao je da se nada da će povjerenje građana u njega rasti, te da će dva puta mjesečno ubuduće odgovarati na pitanje građana. 

Na pitanje kako misli zaustaviti odlazak radno sposobnog stanovništva iz BiH, Novalić je kazao da je to najteže pitanje danas u društvu. 

Istakao je da je to društveno pitanje za koje je potreban konsenzus i da to ne može uraditi sam. Istakao je da je najvažnije stanovništvu osigurati posao. 

Kazao je da Vlada potiče i kupovinu stanova za mlade, te da je više od hiljadu mladih putem tog programa kupilo stanove. 

Također je naveo i da Vlada ima namjeru nesamo kroz ministarstva već i kroz programe, da jedno od 4 najznačajnija pitanja bude pitanje mladih.

- To je uvršteno u strategiju i to je trajna tema pri radu svake Vlade - naveo je Novalić.

- Ne možemo trenutno govoriti o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 maraka, ali da radimo sve vezano za minimalnu plaću, to je tačno. Svi socijalni partneri se moraju složiti, uslov za povećanje minimalne plaće je Zakon o doprinosima i dohotku koji je, ja vjerujem, već početkom oktobra na Domu naroda. Nakon usvajanja tog zakona ništa nas ne sprečava da definiramo novu visinu minimalne plaće, ovog momenta realno i poslodavci se sa tim slažu, može biti i oko 700 maraka - kazao je Novalić koji je istakao da od početka mandata rade na poboljšavanju uvjeta.

Istakao da je trenutno 526.000 uposlenih i da imaju 23.000 minimalnih plaća.

- Ekonomskim mjerama smo smanjili broj minimalnih plaća za 88.000 hiljada - naveo je Novalić.

Upitan o iznosu dječijeg doplatka, te da li će prestati vršenje diskriminacije nad djecom s obzirom da cijena varira od kantona do kantona. 

Novalić je kazao da je riječ o podijeljenim nadležnostima, ali da se novčana sredstva doznačavaju kantonima koji sredstva usmjeravaju na neophodne stvari.

Upitan je premijer i za poskupljenje ulja.

- Ulje jest poskupilo i ne samo ulje, budimo realni, sve životne namirnice su poskupile zbog sušne godine. Uljarice su poskupile na svjetskom tržištu. Vlada FBiH je povećala svoj budžet za poljoprivredu sa 67 miliona na 100 miliona maraka, u koje spadaju i uljarice. Svake godine investiciono dodajemo za kapitalne investicije u poljoprivredi po 15 miliona, tako da kada gledate ovu godinu ove će godine za poljoprivredu biti 115 miliona - pojasnio je Novalić.

- Ja sam jedan od onih koji su najviše puta rekli da nikada više nećemo ponoviti lockdown. U prvom smo izgubili 26.000 radnih mjesta, 16 posto indirektnih poreza. Uvođenje lockdowna sa nivoa Federacije više neće biti rješenje - kazao je Novalić ističući kako najviše slijede Svjetsku zdravstvenu organizaciju, ali da zatvaranja neće biti.

Na pitanje o problemu sa izgradnjom tunela Hranjen Novalić je kazao da je "bespotrebno dignuta prašina".

- Bit će nastavljena gradnja, ne samo tunela, već će biti izgrađena i cesta ka Goraždu. U okviru predviđenih budžeta. Došao je u žižu javnosti zbog nespretnog komuniciranja između Autocesta i izvođača radova. Informacija da je zaustavljena gradnja nije tačna. Neće se zaustaviti gradnja. Tunel nije trebao da košta koliko je koštala prva radnja. Bit će u granicama u kojima je predviđen - rekao je Novalić.

Iz Krajine Novalića su pitali kada će biti izgrađena saobraćajnica koja će povezivati Krajinu sa ostatkom BiH, kako put do Sarajeva ne bi trajao sedam sati.

- Svjedoci ste da smo prije tri godine uveli talgo voz, koji je na zahtjev Krajišnika ukinut zbog izbjeglica, izdvojili smo sredstva za aerodrom Bihać, prvi put je direktor Autocesta bio u posjeti Krajini i to povodom otvaranja projekta brze ceste Bihać-Cazin-Kladuša- GP Maljevac. Naručen je projekat u vrijednosti od 300 miliona eura - kazao je između ostalog Novalić ističući kako se iz više pravaca pokušava povezati Krajina. 

Novalić je odgovarajući na pitanja kazao kako su njegovi savjetnici stručne osobe koje uglavnom nisu osobe iz politike, te da je on zadovoljan sa njima. 

- Oni su mi pomogli pa je ovo najuspješnija Vlada Federacije poslije rata u ekonomskom smislu - zaključio je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.