open-navfaktor-logo
search
Mostar
Novalić najavio veće penzije, zakoni o porezu i doprinosima omogućit će povećanje plaća
Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Mostaru komentirao je, između ostaloga, prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima koji bi se trebali razmatrati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH krajem mjeseca.
17.03.2022. u 14:59
get url
text

Premijer je naglasio kako Zakon o doprinosima ne može ugroziti građane jer se, kako navodi, odnosi na pravne subjekte u FBiH.

Ističe kako bi smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,5 posto dovelo do uštede od devet posto što bi moglo biti dovoljno da se plaće povećaju.

Teški fiskalni zakoni

- Imamo topli obrok, prijevoz i druge dodatke koji su sastavni dio plaće, ali to je prouzročilo da imamo obaveze na plaću. Kada pogledate bruto iznos, 41,5 posto doprinosa je jako visoka stopa. Druge zemlje nemaju takav sistem. RS je to izmijenila prije sedam godina, Hrvatska prije 15, Srbija prije 10. Na određeni način smo zakasnili i trebamo usaglasiti svoje metode s međunarodnim standardima koji ne poznaju ove agregate – objasnio je Novalić.

Ističe da to ne znači da će se ukinuti topli obrok ili prijevoz, nego samo da će se oporezivati.

- To otvara mogućnost poslodavcima da povećaju plaću. U Zakonu i dalje postoji topli obrok kojeg poslodavci mogu organizirati u svojoj kuhinji ili izvana kao uslugu. To nije oporezivo, ali je o trošku firme. Ono što se isplaćuje na ruke svuda u svijetu je oporezivo, pa i ovdje. Ali sada sa znatno manjim postotkom – kaže premijer.

Smatra kako se radi o vrlo teškim fiskalnim zakonima koji se mijenjaju jednom u 20 godina, navodeći kako je u ljudskoj prirodi da postoji strah od takvih zakona.

Kada je u pitanju prijedlog Zakona o dohotku, kaže da taj zakon slijedi socijalnu logiku rasterećenja uposlenika s manjim prihodima.

- Umjesto sadašnjih 300, granica je 800 maraka. Plaća do 800 maraka nikome nije oporeziva. Nema poreza, nula. Ko ima plaću višu od 800 maraka, umjesto 10 posto plaćat će 13 posto poreza. To znači da će ljudi s boljim plaćama plaćati veći porez, a oni sa srednjim plaćama plaćat će manji porez, dok će oni kojima je plaća ispod 800 maraka biti oslobođeni poreza – dodao je premijer Federacije.

Ustvrdio je i to da će ovi zakoni rasteretiti ekonomiju za početnih 300 do 400 miliona maraka.

Rast penzija za najmanje 11 posto

Novalić je na konferenciji za medije spomenuo i redovno usklađivanje penzija od oko 8,1 posto koje treba uslijediti početkom aprila.

- Procijenili smo da će redovni rast penzija u skladu s rastom BDP-a i rastom cijena biti oko 8,1 posto. Ali, sačekat ćemo 30. marta kada su statistike dužne dati nam službene podatke o rastu cijena i BDP-a – istaknuo je premijer.

Kaže kako je redovno usklađivanje svakako bilo zajamčeno umirovljenicima, stavljajući naglasak na vanredno koje treba uslijediti nakon 15. aprila.

- Mi smo nedavno predložili Parlamentu, a što je i usvojeno, izmjenu Zakona za vanredno usklađivanje koje će uslijediti iza 15. aprila i koje će imati kapacitet od oko 3 do 3,5 posto. Ciljamo na ukupno povećanje od 11,5 posto jer su troškovi hrane porasli za 10,1 posto, a vjerovatno će još ići gore – zaključio je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.