open-navfaktor-logo
search
Politički proces
Novalić o aferi "Respiratori": Ne kajem se, sve bih isto ponovio
Fadil Novalić, bivši federalni premijer i aktualni zastupnik SDA u Parlamentu Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 da je presuda protiv njega u predmetu poznat kao "Respiratori" dio "političkog procesa" i da on ništa protivno zakonu nije uradio kada je potpisao nabavku kineskih respiratora, tokom pandemije koronavirusa, jer je to "morao uraditi" kao premijer Federacije.
18.12.2023. u 19:37
get url
text

Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora.

Novalić je kazao da niko nije umro na tim spornim respiratorima i da je 15.000 ovih respiratora izvuklo situaciju u Vuhanu. Na kraju je poručio da bi "sve isto ponovio".

Upitan kako komentira današnje hapšenje Debevca i Mehmedagića, Novalić je kazao kako je on "posljednja osoba koja to treba komentirati". 

- Ako bi to hapšenje bilo u cilju neke stabilizacije pravosuđa ja držim da je to u redu, ali ako je to politički proces onda je to korak unuzad za pravosuđe. Svakako se rok hapšenja poklopa sa insinuacijama…

Izetbegović je za prvo hapšenje Mehmedagića rekao da je to politički montiran proces. Isti je imao komentar i za vaš slučaj sa nabavkom respiratora?

- Bakir (Izetbegović) je bio u pravu kad sam ja u pitanju. Saznao sam aktere i spoznao sam sve relacije (u predmetu Respiratori) i to je zaista politički proces.

Izgledate veoma opušteno pred pravomoćnu presudu?

- Jer imam čistu savijest. Ja sam na prvom ročištu kazao da ne mogu dokazati (kazneno djelo) jer se nije dogodilo.

Ali ste ipak prvostepeno osuđeni?

- To je dokaz da pravda i pravo nisu ista stvar.

Očekujte li oslobađajuću presudu?

- Ja sam očekivao to i prvi put. Meni je najvažnije da sam čist pred sobom. Sve je bilo prilično orkestrirano. Kad je u pitanju nabavka respiratora svi su ih nabavljali. Druge su zemlje, kako je to rekao sam Vučić, proglasili tu nabavku državnom tajnom. Mi smo učestvovali u nabavci, ali kad pogledate Sud BiH šta je u presudi rekao da je to "prevazilaženje ovlasti"… ja sam kao prevazišao svoje ovlasti jer sam potpisao odluku Vlade FBiH? Pa ja to moram uraditi. Pa da je Fikret Hodžić u privatnoj firmi prevazišao ovlasti… Kako možete prevazići ovlasti u svojoj privatnoj firmi, to je nemoguće?!

Kad očekujete konačnu presudu?

- Ne znam.

Da li se kajete zbog svoje odluke u vezi sa nabavkom kineskih respiratora?

- Ne, ja bih sve isto ponovio.

Da li ste možda ugrozili nečiji život?

- Kako sam ugrozio nečiji život? Nije tačno da su (respiratori) ugrožavali živote. Petnaest hiljada ovih respiratora je izvuklo situaciju u Vuhanu. Ko je rekao da nisu u uredu? Neki samozvani stručnjak Almir Badnjević. Znate li gdje je sada? Dobio je nagradu. Sad je direktor IDDEEA-e u Banjaluci i dobio je dva ugovora o formiranju instituta sa Kantonom Sarajevo i Gradom Sarajevo. On je proglasio da će respiratori eksplodirati što nije tačno. Ne proizvode Kinezi respiratore da ubijaju ljude. Bilo je naše vještačenje, međunarodno, koje kaže da su ispravni i niko to neće da pogleda.

Da li je ijedna osoba umrla na, da tako kažemo, vašim respiratorima?

- Imam podatak, pribavio sam ga. Nijedna osoba nije umrla ni u Zenici, niti u Sarajevu. Koliko je samo uloženo u ovu aferu, zar ne bi imali jedno ime i prezime da je neko umro na ovim respiratorima.

Zašto su onda stajali u skladištu?

- Jer nije bilo potrebe. Nismo imali italijanski scenarij jer smo zatvorili državu na vrijeme.

Ali ih nisu htjeli koristiti pojedini klinički centri?

- Oni su dobili upozorenje od Tužilaštva da imaju vještačenje. To je prilično loše odigrano od Tužilaštva. Ja se ne kajem za svoju odluku jer ništa nije urađeno krivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.