open-navfaktor-logo
search
Gostovao na FTV-u
Novalić o nabavci respiratora: Moramo sačekati istražne organe
- Imamo preko 100 fondacija i organizacija s kojima radimo i u tom slučaju Federalna uprava civilne zaštite je nadležna da se bavi ovim pitanjima. Vlada je ovlastila Civilnu zaštitu da to radi, i to je radila u par navrata već - kazao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV.
28.04.2020. u 20:32
get url
text

Dodao je da Vlada FBiH nije nikakva nabavna služba

Novalić je potvrdio da je načelnik Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak potpisao odluku o nabavci 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona KM, a čiji je uvoznik za Vladu bilo Poljoprivredno gazdinstvo "Srebrena malina" u vlasništvu televizijskog voditelja Fikreta Hodžića.

- Mislim da se zaboravlja činjenica da su prvi u jugoistočnoj Evropi nabavili respiratore i ja se ponosim time, ali ukoliko zaista postoje primjedbe istražni organi treba to da riješe - kazao je Novalić.

Upitan da li je svjestan ozbiljnosti situacije, jer je uvoznik kompanija koja za to nije ovlaštena, Novalić je rekao da se ne mogu iznositi takve konstatacije i da se mora sačekati.

- Moramo sačekati istražne organe. Ne smijemo dopustiti da to rade mediji ili neki drugi. Ne nisam imao tu informaciju, ja ću sačekati oficijelne informacije - rekao je premijer FBiH.

Na upit voditeljice da li zna kakvi su respiratore kupljeni, Novalić je rekao:

- Sve su to pitanja za Civilnu zaštitu. Do sada je potrošeno 23 miliona KM, znači to je jedan konglomerat proizvoda koji su nabavljeni u organizaciji Civilne zaštite – rekao je Novalić.

 

 

.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.