open-navfaktor-logo
search
Ozbiljne posljedice
Novalić o Nikšićevoj najavi o odustajanju od Bloka 7: Bit će ugrožen energetski suverenitet BiH; Mešalić: Za čiji interes se ovo radi
- Potpuno je jasno da ovdje od Bloka 7 Termeolektrane Tuzla neće biti ništa - kazao je u četvrtak premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić tokom posjete Rudniku uglja Mramor u Tuzli povodom Dana rudara. 
23.12.2023. u 21:25
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić: Potpuno je jasno da od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla neće biti ništa

Ono što se pretpostavljalo već mjesecima, jučer je dobilo i svoju svojevrsnu zvaničnu potvrdu. Najveća poslijeratna investicija u BiH, vrijedna skoro 1,5 miliijardi KM, dosad je "usisala" više od 230 miliona KM, od čega je 214 miliona KM uplaćeno Kinezima kao avans, a približno 19 miliona KM potrošeno je za pripremne radove.

Kako će i hoće li Vlada FBiH, odnosno Elektroprivreda BiH uspjeti vratiti uplaćeni avans je veliko pitanje i vjerovatno će biti predmet međunarodne arbitraže. Iako se radi o velikom iznosu javnog novca, dugoročno je možda važnije šta ovo znači za energetski suverenitet BiH u novonastalim veoma komplikovanim geopolitičkim previranjima na globalnom nivou. 

Zagovornici izgradnje Bloka 7 tvrde da bi izgradnja ovog projekta povećala kapacitet energetske suverenosti i nezavisnosti BiH u vremenima kada je to od ogromnog značaja te da bi objekat bio izgrađen po najvišim standardima, a emisija štetnih gasova bila bi daleko manja nego što je to bilo ranije.

Šta s Blokom 7 bio je teret i prošle entitetske vlade na čijem čelu je bio tadašnji premijer Fadil Novalić. On u komentaru za Faktor ističe kako je Parlament FBiH institucija koja treba odlučivati o tome. 

VEZANI TEKST - Zašto EPBiH još nema procjenu troškova eventualnog raskida ugovora s Kinezima u vezi s Blokom 7, čeka li nas oluja?

- Prije svega, to je pitanje za parlament. Mi kao Vlada FBiH nismo znali šta sa opremom koju ju ponudio kineski konzorcij, a nakon što se iz posla povukao General Electric.

Da li to može biti neka druga kompanija, trebao je odlučiti Parlament FBiH. Ne može premijer Nikšić ili neko drugi iz Vlade FBiH o tome odlučivati, već Parlament FBiH - smatra Novalić, sada zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu FBiH.

Ističe kako je ovim otvoren put ka slabljenju energetske neovisnosti BiH, udaru na sistem koje u konačnici može značiti gubitak energetske suverenosti.

- Očito da je premijer Nikšić, koga je na tu funkciju instalirala međunarodna zajednica, dobio nalog od njih da se izvrši udar na proizvodnju električne energije u FBiH. Ne tako davno Bugarska je dobila slične direktive od Zapada i na kraju je postala ovisna o uvozu struje. Naš prvi i najvažniji prioritet je da stabilno snabdijevamo stanovništvo električnom energijom, a tek onda odnosi sa stranim faktorom. 

Neće se neizgradnjom novih blokova i ukidanjem postojećih termoelektrana moći održati taj sistem, jer obnovljivi izvori energije jednostavno nisu stabilni i pouzdani - objašnjava Novalić.

VEZANI TEKST - Bičakčić o smjenama u EPBiH, problemima ove javne kompanije, Bloku 7, Kinezima, novom zakonu...

Naglašava kako je od ogromne važnosti za državu BiH sačuvati energetski suverenitet.

- Mi moramo zadržati energetski suverinitet po svaku cijenu. Pazite, igra energije na berzma je sada mnogo više od toga u ovim geopolitičkim odnosima. To je igra krupnog kapitala, a mi ga nemamo izuzev energije.

Znači, strateške odluke treba donositi Parlament FBiH, a ne Vlada jer mi predstavljamo narod i njihov interes - poručio je Novalić.

Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu FBiH, također smatra da posljednju riječ o Bloku 7 treba dati Parlament.

VEZANI TEKST - Jerlagić: Neka se Energetska zajednica malo bavi Poljskom, a ne nama, Blok 7 je projekat koji treba BiH

- Parlament je trebao odlučivati o tome, znači mi, predstavnici građana. Kako Nikšić može donositi ovakve odluke, koje su strateške ne samo za Tuzlanski kanton, već za cijelu BiH.

Tražit ćemo pojašnjenje od Nikšića šta ovo sve znači, gasimo li rudnike i termoelektrane i za čiji interes se ovo sve radi - najavio je Mešalić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.