open-navfaktor-logo
search
Obišao radove
Novalić: Počeo se ostvarivati naš cilj o infrastrukturnom povezivanju cijele države
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obišao je danas gradilište dionice brze ceste Nević Polje - Vitez, povodom početka glavnih radova na izgradnji te trase dužine oko 4,9 kilometara.
29.09.2022. u 15:03
get url
text

Riječ je o dijelu brze ceste Lašva - Travnik - Jajce. Ovim se pokreće gradnja brzih cesta u FBiH. 

Za izgradnju dionice od petlje Nević Polje do petlje Vitez (izlaz iz Poslovne zone), namjenskim sredstvima iz budžeta Federacije BiH izdvojeno je 74,9 miliona KM sa PDV-om. Rok za završetak radova je 20 mjeseci.

Inače, ovo je peti LOT buduće brze ceste Lašva – Nević Polje u ukupnoj dužini od 24,3 kilometra, koja je Odlukom Vlade FBiH proglašena cestom od javnog interesa. Ostala četiri LOT-a čine dionice Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u Poslovnu zonu – petlja Vitez izlaz iz Poslovne zone).

Za eksproprijaciju na prvom, drugom, trećem i petom LOT-u zaduženo je JP Autoceste FBiH, a na četvrtom JP Ceste FBiH.

Foto: FENA /Harun Muminovic

Novalić je izjavio da je vrlo zadovoljan što je pet godina nakon što je osiguran novac konačno započet projekt koji će rasteretiti najprometnije čvorište u BiH kojim prođe 18.000 vozila dnevno.

- Ovo je brza cesta od Lašve prema Travniku koja će biti nastavljena prema Jajcu i predstavlja prvo izlaženje iz Koridora Vc koji prolazi dolinom Bosne i Neretve - rekao je Novalić.

Dodao je da će Vlada FBiH ubuduće poboljšavati putnu infrastrukturu u regijama poput centralne Bosne, Krajine, zapadne Hercegovine i tuzlanske regije.

- Pritisak stanovništva koje živi izvan zone Koridora Vc je bio vrlo veliki i mi se odazivamo na to i počinjemo graditi periferne brze ceste - naveo je Novalić.

Šef Projekta iz JP Autoceste FBiH Edin Honić precizirao je da je na toj dionici planirana izgradnja četiri mosta i jednog vijadukta, te izmještanje korita rijeke Lašve, što dionicu čini vrlo zahtjevnom.

Tomislav Ivanković, voditelj radova kod izvođača kompanije Hering, pojasnio je da je s organizacijske strane riječ o vrlo komplikovanoj dionici ne kojoj će biti sedam objekata, uključuje različite vrste temeljenja, kao i izmiješajte korita rijeke u dužini od pet kilometara. 

Krajem aprila ove godine JP Autoceste FBiH i građevinska kompanija Hering iz Širokog Brijega, koja je izvođač radova, potpisali su ugovor kojim je omogućen početak izgradnje brze ceste Lašva – Nević Polje. Nakon toga su radnici Heringa završili pripremne radove, koji su obuhvatili preventivna arheološka istraživanja, dodatna istražna bušenja, čišćenje terena, uklanjanje objekata, sječu šume, izmještanje instalacija i izradu pristupnih puteva, čime su stvoreni uslovi za početak glavnih radova.

U konačnici, brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno skratiti vrijeme putovanja, te poboljšati sigurnost učesnika u saobraćaju, jer se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi.

JP Autoceste FBiH planiraju u nastavku izgradnje brze ceste povezati zapadni dio BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu preko Ključa i Jajca, sa centralnim dijelom na Koridoru Vc i dalje sa istočnim dijelom zemlje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.