open-navfaktor-logo
search
Razmijenjene informacije
Novalić razgovarao s kantonalnim premijerima o zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji
Premijer Federacije Fadil Novalić obavio je danas telefonske konsultacije sa kantonalnim premijerima o aktuelnoj situaciji povodom pandemije koronavirusa. Razmijenjene su informacije o zdravstvenoj i ekonomskoj situaciji u kantonima.
07.05.2020. u 13:08
get url
text

Premijer Novalić upoznao je kantonalne premijere o nedavno usvojenom rebalansu Budžeta FBiH za 2020. godinu i Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, što predstavlja prvi set mjera za pomoć privredi. Novalić je najavio da uskoro treba biti finaliziran i prijedlog mjera srednjoročne i dugoročne ekonomske politike.

Federalni premijer je pohvalio kantone jer slijede primjer Federacije BiH, te su i sami već usvojili ili pripremaju mjere na svom nivou s ciljem ublažavanja negativnih posljedica. Razgovarano je i o finansijskoj pomoći koja će kantonima biti dodjeljena iz sredstava zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda u vidu brze pomoći.

Kantonalni premijeri su pojasnili s kakvim problemima se susreću na svojim područjima, premijeru Novaliću su dali detaljne izvještaje o broju zaraženih i oporavljenih građana, ali i o broju građana koji su zbog ove situacije ostali bez posla, te na koji način se pomaže radnicima pogođenim krizom. Razgovarano je i o problematici pada prihoda u pojedinim kantonima. Prema informacijama koje su date premijeru Novaliću pad prihoda se kreće od 30 posto u Kantonu 10 do 38 posto u Tuzlanskom kantonu.

Zajednički zaključak je da mjere koje vode ka smanjenju negativnih posljedica, zdravstvenih i ekonomskih, trebaju biti, koliko je moguće, usaglašene i provođene zajedničkim snagama, jer se na taj način ostvaruje bolja pomoć i zdravstvu i privredi na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.