open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Novalić razgovarao sa spasiocem iz FBiH u Hatayu: Smatramo vas herojima
Federalni premijer Fadil Novalić jutros je telefonskim putem iz sjedišta Vlade Federacije BiH u Sarajevu razgovarao s Nerminom Grabovicom, članom USAR tima Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševine, koja je sa psima tragačima i potrebnom opremom nakon razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji, upućena u pogođena područja kako bi pomogla u akcijama spašavanja života.
12.02.2023. u 12:44
get url
text
Novalić-Grabovica
Novalić-Grabovica

Premijer se ovom prilikom informirao o zdravstvenom stanju bh. spasilaca, lokaciji na kojoj se nalaze, uvjetima u kojima borave i rade, kao i samoj situaciji na terenu, te stanje ugroženog stanovništva. 

Grabovica koji se sa svojim kolegama nalazi u Hatayu, jednom od najteže pogođenih gradova u Turskoj, prenio je da je situacija jako teška i da je broj mrtvih, nažalost, ogroman, ali da spasioci nadljudskim naporima čine sve da spase što veći broj ljudi, te da još uvijek postoje nade da će se naći preživjeli.

Premijer je također uputio najveće izraze podrške spasilačkim timovima i narodima Turske i Sirije.

- Mi ćemo nastaviti podršku - rekao je premijer te se u nastavku razgovora interesirao gdje se danas točno nalazi ekipa spasilaca iz FBiH.

Grabovica je odgovorio da su u dijelu grada Hatay za koji se pretpostavlja da bi moglo biti preživjelih stanovnika.

- Radujemo se svi kada vidimo da su spašeni ljudi, posebno djeca. Znamo sa koliko ste volje otišli. Ponosom nas ispunjava i činjenica da imate svu svoju neophodnu opremu. Želimo da se čuvate, da nam se zdravi vratite i želimo da znate da smo svi ponosni na vas. Smatramo vas herojima - poručio je premijer u jutarnjem telefonskom razgovoru.

Grabovica je potvrdio da ekipe FUCZ-a u Turskoj imaju sve neophodno, od mašina za bušenje, rušenje i dizanje tereta do pasa tragača.

- Kada to vide i građani nam prilaze i nesebično pomažu sa svojim alatima, lopatama, znaju da smo iz BiH. Nevjerovatno je kakvo je njihovo gostoprimstvo. U cijeloj njihovoj muci oni daju sve od sebe da i nama pomognu. Mi smo bili u ratu u BiH, svašta smo svi preživjeli, ali ovo je velika tuga i kataklizma, duša nas boli. Ali, mi ovdje predstavljamo našu zemlju i onda nema umora. Imamo sve potrebno, sve ste nam osigurali, zahvalni smo vam i osvijetlit ćemo obraz Bosne i Hercegovine - poručio je Grabovica, odgovarajući na premijerova pitanja o tome jesu li naši momci umorni, u kakvoj se situaciji nalaze, stignu li se odmoriti, javiti svojim porodicama .

Premijer Novalić izrazio je i zabrinutost zbog vijesti o čestim ponavljanjima podrhtavanja tla i činjenice da su naši spasioci morali prekidati potragu zbog novih zemljotresa koji pogađaju regiju u kojoj se nalaze. Grabovica je potvrdio da su naši spasioci sinoć upravo zbog novog, srećom, blažeg zemljotresa nakratko povučeni sa lokacije na kojoj su radili, te da je i rano jutros zabilježeno novo podrhtavanje tla.

- Naš kamp koji smo postavili nalazi se na livadama oko kojih nema objekata niti drveća koje bi se eventualno moglo uništiti, tako da smo sigurni - kazao je Grabovica, potvrđujući da USAR tim ima svu potrebnu logistiku, uključujući i svoj kamp koji su donijeli i gdje se uspijevaju odmoriti na nekoliko sati.

Premijer je Grabovicu zamolio i da u njegovu, te uime Vlade Federacije BiH građanima Turske sa kojima se susreću upute riječi podrške.

- Želimo da znamo da smo mi iz BiH srcem uz njih. I da su naši građani, iako smo mala zemlja, pokazali ogromnu solidarnost i volju da pomognu. Bosanci i Hercegovci danonoćno rade na prikupljanju pomoći koju šalju narodima Turske i Sirije. Također, Vlada Federacije nastavit će donositi odluke o pomoći, jer znamo da će ta pomoć biti potrebna u narednom periodu. Nažalost, nemoguće je nadognati ljudske žrtve. Mi u BiH to jako dobro znamo i razumijemo patnju. To nas i više obavezuje da nastavimo podršku - poručio je premijer Novalić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.