open-navfaktor-logo
search
Saarland 
Novalić s privrednicima u dijaspori: Stali su na noge i žele dio kapitala usmjeriti ka BiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas s privrednicima iz njemačkog okruga Saarland, povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Luxembourgu i Belgiji.
22.11.2021. u 18:28
get url
text
Fadil Novalić na sastanku s  privrednicima
Fadil Novalić na sastanku s privrednicima

Riječ je o jednoj od posjeta s privrednicima u dijaspori koje je premijer FBiH imao proteklih dana.

- Zatekao sam jednu stasalu i uznapredovalu poslovnu zajednicu koja je uzela svoje učešće u veoma zahtjevnim evropskim ekonomijama i koja se veoma uspješno nosi sa svim izazovima. Stali su na noge i postoji želja da se to iskustvo i dio kapitala preusmjeri prema domovini. Ne treba zaboraviti da njihov potencijal nije samo u akumuliranom kapitalu, nego i u stečenim iskustvima i znanjima iz raznih oblasti, a oni ga mogu preusmjeriti prema domovini - rekao je Novalić.

Dodao je da su privrednici iskazali poseban interes za nova zakonska rješenja o doprinosima i o porezu na dohodak, obnovljivim izvorima energije, kao i o nedavno utvrđenom Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH.

VEZANI TEKST - Novalić o porezima: Šta će se plaćati, a šta su dezinformacije zbog kojih se digla bespotrebna prašina u javnosti

- Mogu najaviti formiranje nove agencije za servisiranje naših ulagača kako bi se prevazišle administrativne prepreke, investicione teškoće i pratile postinvesticione aktivnosti. Time će biti otklonjena mnoga problematična pitanja koja muče investitore iz dijaspore - najavio je Novalić, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Novalić je istakao da su razvili "jedan ozbiljan ekonomski sistem u Federaciji BiH što dokazuju svi relevantni ekonomski pokazatelji".

- Poručio sam da nama ne treba neka vrsta sadake, jer u BiH postoji neiskorišten ekonomski potencijal. Mi ovdje razmjenjujemo iskustva i ideje, te pristupamo na način da naša saradnja ne bude jednostrana. Mi želimo živu ekonomsku saradnju, a ne jednokratna ulaganja koja će biti neka vrsta vatrograsne mjere i na koncu neće promijeniti postojeću paradigmu - rekao je Novalić.

On je naglasio da će od ove posjete i buđenja "uspavanog diva", dijaspore, imati koristi svi, "pa i oni koji kritiziraju i oni koji zbog dnevnopolitičkog bakšiša šire loše vijesti o našoj domovini".

- Koristi će imati oba entiteta, jer prodržavna politika, a mi to jesmo, nikada ne nastupa sebično i svako zagovoranje ulaganja odnosi se na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Ne možete očekivati da će se u cjelini razviti povoljna ekonomska klima ako neprestano plasirate katastrofične vijesti koje odbijaju poslovne ljude – kazao je Novalić.

Naveo je da je ogroman interes dijaspore da ulaže u ekonomsko jačanje zemlje.

- Kada je riječ o našoj dijaspori, postoji emocija, rekao bih domovinsko-patriotski naboj, koji i u trenucima kada se država nalazi u sadašnjoj političkoj klimi, naši privrednici u dijaspori pokazuju ogroman interes da ulažu i na taj način ojačaju ekonomiju naše zemlje. Svjesni smo da se emocije temelje na iskrenoj želji da se pomogne, a mi ćemo osigurati da one budu razvijane u atmosferi potpunog povjerenja i transparentnosti. Ono što je najbitnije jeste da mi otklonimo sve prepreke koje su u našoj nadležnosti. Uz iskren razgovor primjećujemo da su naši privrednici spremni da sve opstrukcije i destruktivne ekonomske politike zajednički otklanjamo. Možda me to i najviše raduje u ovoj posjeti. Osjećaj da nismo sami. Mi smo realni, nismo naivni da u ekonomskim skokovima sanjamo svjetske i evropske rekorde. Međutim, one regionalne, balkanske itekako možemo ostvariti kao zajednica. Privredna snaga koju prepoznajem u dijaspori je snaga koja mi daje za pravo da ovo tvrdim - poručio je Novalić.

Na sastanku su bili i poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić, delegat u Vijeću naroda RS Samir Baćevac, načelnici općina Jajce i Sanski Most Edin Hozan i Faris Hasanbegović, te predsjednici Centra za dijasporu "Mreža" i UO Centra Adis Tanović i Filip Mursel Begović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.