open-navfaktor-logo
search
Zelena energija
Novalić sa ministrom ekonomije Azerbejdžana o investicajama, ekonomskoj saradnji
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreli su se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa ministrom ekonomije Republike Azarbejdžan Mikayilom Jabbarovim.
12.04.2023. u 17:07
get url
text
Delegacija Azerbejdžana, Fadil Novalić

Azerbejdžanski ministar predvodio je delegaciju svoje države na sastanku o unapređenju ekonomske saradnje i mogućnostima investicija s posebnim osvrtom na oblasti komunikacija, industrije i energetike na području Federacije BiH. Iskazan je interes za investicije u cestogradnju, obnovljive izvore energije, snabdijevanje plinom, farmaceutsku industriju, kao i za saradnju u drugim sektorima industrije.

Premijer Novalić ovom prilikom je istakao da upravo u ovim oblastima Federacija ima velike razvojne potencijale otvorene za nove investicije koje će donijeti korist građanima.

- Mi već imamo pozitivna iskustva sa Azerbejdžanom. Vaša kompanija u Fedraciji BiH učestvuje u izgradnji određenih dionica autoputa. Naš prioritet sada je izgradnja brzih cesta sa kojima ćemo povezati cijelu Federaciju, gdje postoji mogućnost učešća kompanija na tenderima za njihovu gradnju, a posebno kompleksnih dionica - kazao je premijer Novalić.

Naveo je, također, da je Federacija BiH naročito nakon iskustva sa globalnom inflacijom opredijeljena što većem osnaživanju svoje prehrambene neovisnosti te je s ciljem jačanja poljoprivredne proizvodnje u FBiH zainteresirana i za mogućnosti podrške u proizvodnji gnojiva, a gdje Azerbejdžan raspolaže potrebnim komponentama.

Dodao je i da Federacija može Azerbejdžanu ponuditi angažmnan svojih kompanija koje imaju iskustva u visokogradnji.

Ministar Jabbarov u čijoj delegaciji su se, među ostalim, nalazili i predstavnici Državne naftne kompanije Republike Azerbejdžan (SOCAR) koja je investitor na polju energije, izrazio je želju da sastanci koje će imati u našoj zemlji rezultiraju sveobuhvatnom saradnjom.

- Mi smo, također, skoncetrirani na projekte zelene energije i korištenje solarnih te izvora vjetra. Vrlo rado bismo se pridružili svim vašim projektima, kao i onim u oblasti cestogradnje. Želim da izrazim i veliki interes za vašu farmaceutsku industriju, jer je Azerbejdžan uvoznik 99 posto farmaceutskih proizvnoda - rekao je Jabbarov.

Tokom razgovora razmijenjene su informacije o konkretnim projektima u kojima postoji mogućnost za investicije Azerbejdžana poput onih u okviru provedbe energetske tranzicije, odnosno jačanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Naglašeni su i planovi Federacije BiH za povećanje energetske transportne mreže, kao i gasnog transporta.

Iskazana je obostrana spremnost da se uskoro održe sastanci na stručnom nivou, kako bi se današnje teme i operacionalizirale u konkretne projekte.

Inače, sastanak u Vladi FBiH održan je uoči sutrašnje službene posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Azerbejdžana s delegacijom, a čiji su predstavnici tokom današnjeg susreta najavili razgovore o sveobuhvatnoj ekonomskoj saradnji sa našom zemljom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.