open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Novalić sa šefom Ureda Svjetske banke: Na dnevnom redu podrška za zdravstveni sektor u iznosu 100 miliona dolara
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić susreo se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sa šefom Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Christopherom Sheldonom.
17.03.2023. u 13:12
get url
text

Na sastanku su razgovarali o provođenju razvojnih i reformskih projekata u Federaciji BiH koje podržava Svjetska banka, kao što su poboljšanje konkurentnosti poljoprivrede, unapređenje zdravstvenog sistema, energetska tranzicija, te modernizacija vodosnabdijevanja. Naglašeno je obostrano zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom, koja je rezultirala podrškom Svjetske banke ključnim razvojnim projektima u Federaciji BiH.

Premijer Novalić zahvalio se Svjetskoj banci, te istakao važnost podrške ove međunarodne finansijske institucija projektima Federalne vlade.

- Svjetska banka je naš značajan partner i odlično smo sarađivali od početka mandata ove vlade. Raduje me što se saradnja nastavlja i što idemo u realizaciju odobrenih projekata, koji će značiti dodatnu podršku razvoju Federacije - kazao je premijer Novalić, saopćila je Vlada FBiH. 

Posebno je istakao značaj hidroenergetskih potencijala i energetskih projekata, te važnost seta zakona o obnovljivim izvorima energije, koje je Federalna vlada prošle godine uputila u parlamentarnu proceduru. Posvećeni su tranziciji ka čistoj energiji i potrebno je da ih Parlament FBiH što prije usvoji.

Šef Ureda Svjetske banke u našoj zemlji zahvalio je federalnom premijeru i Vladi na kvalitetnoj saradnji, koja je rezultirala, kako je naveo, značajnim napretkom u vrlo kratkom roku.

- Imamo dobre vijesti. U ponedjeljak je na dnevnom redu našeg odbora budžetska podrška za zdravstveni sektor u iznosu od 100 miliona dolara. Od toga će 60 miliona pripasti Federaciji BiH. Također, uskoro ćemo ratificirati tri projekta koji se tiču zdravstva, poljoprivrede i vodosnabdijevanja. Jučer smo predsjedavajuću Zastupničkog doma Parlamenta FBiH upoznali o statusu ovih projekata, koji će vrlo brzo doći na glasanje, kao i projekt podrške zapošljavanju. Želim vam se zahvaliti na saradnji, jer smo dosta toga uradili u kratkom roku. To je pet, odnosno šest novih projeketa i još toliko pripremamo za naredne dvije godine - kazao je Sheldon.

Ovom prilikom najavio je i da početkom aprila u posjetu BiH dolazi direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan Xiaoqing Yu, što je značajno za operacionalizaciju svih ovih projekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.