open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić: Svi trebamo biti ponosni na naše spasioce u Turskoj, oni su istinski heroji
Iako je spominjana kao mogućnost, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nije otputovao u Tursku.
17.02.2023. u 18:37
get url
text

Novalić je objasnio zašto nije posjetio područja zahvaćena katastrofalnim zemljotresom.

- Imao sam želju i planirao da posjetim naše spasioce koji su danima u Republici Turskoj obavljali najplemenitiji posao, te da s njima provedem najmanje jedan dan na lokacijama na kojima su neprekidno, radeći 24 sata dnevno u smjenama, nadljudskim naporima pomagali unesrećenima.

Moj kabinet je zajedno sa stručnim službama Vlade i Ambasadom Republike Turske u BiH, kao i našom ambasadom u Turskoj protekle sedmice, radio na organizaciji tog puta. Kao što znate, s početkom ove sedmice u Tursku je otputovao i treći USAR tim Federalne uprave civilne zaštite kao pojačanje kolegama upućenim prije deset dana, a dodatne snage su otišle i iz Gorske službe spašavanja FBiH. Federacija je u organizacijskom smislu bila posvećena i tome.

Od prvog dana naši spasioci u Turskoj rade po zahtjevu i uputama AFAD-a. S obzirom na to da su nadležni turski organi u međuvremenu obavijestili spasilačke timove o završetku misije spasilaca na pretraživanju ruševina, tako je i naš tim od jučer popodne počeo s pripremama za povratak. Iz tog razloga, nažalost, morao sam otkazati put koji je bio planiran kao simbolični i ljudski znak pažnje i zahvalnosti našim spasilačkim timovima, jer oni zaslužuju svako naše poštovanje - izjavio je Novalić za Faktor.

VEZANI TEKST - Još 10 članova USAR tima FUCZ-a večeras putuje, ove sedmice će i premijer Novalić u posjetu Turskoj

Istakao kako svi trebamo biti ponosni na naše istinske heroje koji se vraćaju u domovinu.

- Svi se divimo njihovoj hrabrosti i požrtvovanosti. Njihova plemenita misija svima nam je putokaz kako se trebamo ponašati. Ne samo u ovako tragičnim trenucima, nego uvijek. Raduje me da su oni tu misiju ispunili i najvažnije je da nam se živi i zdravi vrate. Posebno sam obradovan solidarnošću naših građana i masovnim uključivanjem u akcije humanitarne pomoći narodima Turske i Sirije, koji nakon katastrofalnog zemljotresa prolaze najtragičnije i najbolnije trenutke. Mi smo srcem uz naše prijatelje uvijek - poručio je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.