open-navfaktor-logo
search
Neće ih iznevjeriti
Novalić u Foči i Novom Goraždu: Povratnike posmatramo kao glavno vezivno tkivo naše domovine
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem i pomoćnikom federalnog ministra za pitanje boraca Mirzom Terzom, posjetio je danas povratnike u Foči i Novom Goraždu. 
15.02.2022. u 15:36
get url
text

Novalić je tokom susreta s predstavnicima bošnjačke zajednice u Foči poručio da povratnici nisu i nikada neće biti marginalizirana grupa.

- Rekao sam im da mi povratnike posmatramo kao glavno vezivno tkivo naše domovine BiH i da Vlada FBiH u kontinuitetu, naročito ova vlada, već 25 godina sistematično pomaže opstanak povratnika na svojim ognjištima. To dokazuje i ovaj sljedeći budžet kojim je već u nacrtu predviđeno značano povećanje, a vjerujem da će to biti radikalno povećanje, gotovo dvostruko nego što je dosad bilo. To je naš najbolji odgovor i poruka povratnicima da će, što god je situacija u društvu lošija iz vidika retorike koja se tiče napada na našu državu, naša potpora biti veća - naglasio je Novalić. 

U tom smislu premijer je poručio da Federacija BiH povratnike nikada neće iznevjeriti i ostaviti na cjedilu.

Kako je naveo, razgovarano je o konkretnim projektima za povratničku zajednicu na ovom području, te je povratnike upoznao sa zakonskim izmjenama u kojim će biti izjednačena prava onih koji su u Federaciji BiH sa povratnicima, prije svaga u penzionom sistemu, ali i pravima boraca.   

Odbornik u Skupštini opštine Foča Izet Spahić kazao je da je razgovarano o sigurnosnoj situaciji na tom području.

- Fokusirali smo se na podršku održivom povratku i ljudima koji ovdje žive 365 dana. Pričali smo o infrastrukturnim projektima, elektrifkaciji i dobili podršku. Također smo razgovarali o problemima sa zdravstvenom zaštitom. Jako smo zadovoljini onim što smo čuli. Optimista sam i nadam se da ćemo  provesti sve ono o čemu smo pričali i dogovorili da radimo u budućnosti - kazao je Spahić.

Namjera posjete je, kako je u Novom Goraždu istaknuo premijer Novalić, da se u direktnoj komunikaciji utvrde potrebe povratničke populacije i koji su to konkretni problemi koji traže rješenje, a na njih nije odgovorila Vlada Federacije BiH.

- U fokusu su uglavnom tri vrste problema od kojih je jedan izjednačavanje prava u Penzionom fondu za one koji su dio penzije zaradili u Federaciji što će se sada zakonski regulirati. Tu je i pitanje izjednjačavanje prava po osnovu boračkog statusa tokom rata. Ta pitanja bit će regulirana setom zakona o kojima će se u četvrtak izjašnjavati Federalna vlada - najavio je Novalić.

U razgovoru s povratnicima aktuelizirano je i pitanje korištenja zdravstvene zaštite u Federaciji BiH te je Novalić poručio da se sada, u vrijeme pritisaka na državu, iz Federaciji odgovara povećavanjem budžetskih naknada povratnicima.

- Šaljemo poruku da ćemo održavati ta prava u kontinuitetu i ujedno ćemo ih i povećavati kao odgovor na pritiske na državu koji naročito teško odražavaju na povratničku populaciju. Federacija BiH će biti uz njih - zaključio je Novalić.

Mirza Terzo, koji po ovlaštenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine obavlja dužnost federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata najavio je da će u četvrtak, 17. februara, na sjednici Vlade FBiH biti razmatran set zakona koji se tiču boračke populacije.

- To podrazumijeva izmjenu tri boračka zakona. Radi se o uvećanom budžetu za 20 miliona KM za potrebe povećanja naknada namijenjenih toj populaciji. U pitanju su ratni vojni invalidi, porodice šehida i poginulih boraca i dobitnici priznanja - pojasnio je Terzo.

Ono što je najvažnije, dodaje Terzo, za povratnike u bh. entitet Republika Srpska bit će razmatrana izmjena Zakona o demobiliziranim borcima koja podrazumijeva da su osigurana sredstva za isplatu naknada za povratnike bez obzira na godine.

- Demobilizirani borci, povratnici u RS i supruge umrlih demobiliziranih boraca povratnika u RS osigurana je naknada iz federalnog budžeta bez obzira na godine. Tu smo još amortizirali određene uvjete da je povratnicima u Republiku Srpsku laške ostvariti ta prava - podvukao je Trezo.

Na ovaj način, kaže Terzo, bit će ispravljene određene nepravde odnosno propusti u samom donošenju zakona.

Predsjednik Skupštine Opštine Novo Goražde Ibrahim Drljević izrazio je zadovoljstvo uspostavljenom komunikacijom između premijera Novalića, ministara u Vladi Federacije i povratnika.

U otvorenom razgovoru, dodao je, otvorene su teme sigurnosti povratnika, a razgovarano je i o potrebama povratnika, naglašavajući da je dobra vijest da će Federacija BiH povećati budžetska izdvajanja za tu kategoriju društva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.