open-navfaktor-logo
search
Premijer FBiH
Novalić u TRZ-u: Drago nam je jer smo dobili još jednu fabriku koja je veliki izvoznik
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić posjetili su danas Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići, gdje su ih dočekali načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor TRZ-a Ismo Hebibović.
17.03.2023. u 14:39
get url
text

Novalić je prije toga posjetio Općinu Hadžići i zajedno s načelnikom Ejubovićem položio civjeće na spomen-obilježje šehidima i palim borcima ove općine. Premijer i načelnik su razgovarali o ranijim ulaganjima i projektima koje je Vlada FBiH pokrenula i podržala u ovoj općini, kao i o budućim projektima koji će unaprijediti živote građana Hadžića.

- Sagledali smo naša zajednička ulaganja u protekle tri godine koja su bila zaista intenzivna, a razgovarali smo i o nekim budućim projektima. Radi se o zaista naprednoj općini koju ćemo mi nastaviti potpomagati – izjavio je Novalić.

Načelnik Ejubović ističe da je današnja posjeta upriličena kao krajnji rezultat dosadašnje saradnje Vlade FBiH i Općine Hadžići.

FOTO: Fena

- Dogovorili smo intenziviranje saradnje jer ova općina ima ogroman potencijal. Od interesa je i za Kanton Sarajevo i za FBiH da se taj potencijal iskoristi. Ovdje je moguće graditi industrijske objekte, razvijati turizam, ali i ulagati u poljoprivredu – naveo je načelnik.

Delegacija Vlade FBiH obišla je pogone TRZ-a, u koji su u proteklom periodu uložena značajna sredstva, što je rezultiralo zapošljavanjem više od 200 novih radnika.

Premijer Novalić je naglasio da je ovaj pogon primjer transformacije iz starog programa, koji se još obavlja u TRZ-u, ka drugim sredstvima koja su u mnogo većoj potražnji na svjetskom tržištu.

FOTO: Fena

- Značajno je povećan broj ljudi koji su ovdje zaposleni kao i proizvodni kapaciteti TRZ-a. Drago nam je jer smo dobili još jednu fabriku koja je veliki izvoznik i nastavit ćemo podržavati ovakav pristup - kazao je premijer.

Kako je kazao direktor TRZ-a Ismo Hebibović, prošle godine je u kompleksu radilo 36 osoba, a danas pogon zapošljava 255 ljudi.

- Realizacija za prošlu godinu iznosila je 5,5 miliona KM, a ostvarena dobit 167.000 KM. Planovi za ovu godinu su povećanje dobiti, broja zaposlenih, nabavka nove opreme i povećanje proizvodnih kapaciteta, te popravka objekata kako bi radnici mogli raditi neometano – naveo je.

Ministar Džindić je podsjetio da su radnici ovog pogona štrajkovali prije samo godinu dana, proizvodnja je bila obustavljena, dok je danas situacija u TRZ-u u potpunosti okrenuta na bolje.

FOTO: Fena

- Danas imamo 5,5 miliona KM realizacije što nije malo, povećanje kapaciteta proizvodnje i kontinuirano povećanje broja zaposlenih. Ovo je izrazito dobar uspon kada pogledamo firme u namjenskoj industriji. Ovo će u budućnosti biti logistička firma za cijelu namjensku industriju u FBiH, a vjerujem i u regionu - naveo je ministar.

Dodao je da će Vlada FBiH u budućnosti kroz investicije pomoći da se u TRZ-u unaprijede tehnološke cjeline u vezi s kontrolom i proizvodnjom, te da se urede protorije i poboljšaju uvjeti za rad u pogonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.