open-navfaktor-logo
search
Infrastruktura
Novalić u Unsko-sanskom kantonu: Već se radi na projektiranju tri brze ceste
Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, razgovarala je danas u Bihaću s delegacijom Vlade Unsko-sansko kantona koju je predvodio premijer Mustafa Ružnić o provođenju infrastrukturnih i razvojnih projekata na području kantona za koje je Federalna vlada osigurala sredstva.
22.07.2022. u 15:36
get url
text

Naglasak je na osiguranim sredstvima za projekte kantonima iz transfera pomoći Vlade Federacije BiH nižim nivoima vlasti, a koji su od značaja za Federaciju. Budžetska pomoć Unsko-sanskom kantonu tokom pandemije koronavirusa u posljednje tri godine iznosi 71,7 miliona KM.

Od 2015. godine Vlada FBiH je uložila ukupno 248 miliona KM u ovaj kanton, a planirano je u narednom periodu za izgradnju cesta i pomoć zdravstvu 51,5 miliona KM.

Kako je kazao premijer Novalić, razgovarano je o temama koje su već duži vremenski period aktuelne u oblasti putne komunikacije poput nove brze ceste te je upućen nalog direktoru Autocesta da naredne sedmice s predstavnicima općina kroz koje će prolaziti jasno odrede njihove zahtjeve.

- Već se radi na projektiranju tri brze ceste, među kojima je i ova, i za koje postoji 100 miliona KM na računu Vlade Federacije. Željeli bismo da što prije krenemo sa izgradnjom kako bi se u narednih, najviše osam godina, izgradila brza cesta koja veže najmnogoljudnije općine u USK - kaže Novalić.

Jedna od tema sastanka je bio Aerodrom Bihać za šta je Vlada FBiH dodijelila novih 20 miliona KM u program utroška i potrebno je, naglašava Novalić, da se brzo izgradi pista.

Podvukao je da je razgovarano i o poljoprivredi i graničnim prijelazima prema Hrvatskoj kojima dnevno prolazi veliki broj ljudi, kako bi se s Vladom Hrvatske razgovaralo o tome da se osigura brži protok ljudi.

Premijer Novalić kaže da je novac osiguran za projekte, ali da sve drugo ide teže, kazavši da je u proteklih sedam godina, koliko obnaša dužnost federalno premijera, za ovaj kanton izdvojeno 248 miliona KM što je po broju stanovnika daleko najveći iznos u Federaciji.

U delegaciji Vlade FBiH uz premijera bili su federalni ministar poljorivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera i sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.