open-navfaktor-logo
search
O poskupljenju struje
Novalić: Vlada FBiH pominje redukcije, riječ koja nije bila od rata, a evo da objasnim zašto se to radi
Fadil Novalić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH i bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine, komentirao je posljednje najave poskupljenja struje i odluku Vlade FBiH koja je proglasila stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu.
01.12.2023. u 18:22
get url
text

- Imamo bjesomučnu kampanju ovih dana, ovih sedmica. Elektroprivreda BiH i Vlada obavještava stanovništvo da se jedva drži na nogama krivicom prethodnih garnutura i da Vlada čini nadljudske napore da nas spasi od redukcije. Ta riječ nije bila od rata. Država, Elektroprivreda koja izvozi 30 posto struje ne može govoriti o redukcijama. Šta je posrijedi. Kampanja bi se trebala zvati poskupljenje struje. Zašto se to radi, dozvolite da objasnim - počeo je Novalić, govoreći u pauzi sjednice Predsjedništva SDA.

- Elektroprivreda proizvodi struju po 60 eura po megavatsatu i crpi prihode iz tri izvora. Prvi su domaćinstva kojim prodaje oko 48 posto struje po 32 eura, jeftinije od proizvodnje. Idućih 22 do 25 posto prodaje privredi po 77,6 eura, to je prosječna cijena. I treći izvor je iz izvoza i bilo je 25 do 30 posto, ali po cijenama iznad domaćih. Ona je danas 160 eura, a bila je 250 eura. Dakle, Elektroprivreda isporučujući struju stanovništvu ostvaruje gubitak, od privrede ostvaruje visok dobitak, a od izvoza ekstra profit. Taj ekstra profit, njime pegla ono subvencioniranje stanovništva. I kad god možete izvoziti po visokoj cijeni, možete držati nisku cijenu stanovništvu.

Vrijeme je još uvijek loše, negativni su ekonomski parametri. Opravdano je da se zadrži cijena za stanovništvo, ali na dva načina se to može podnijeti. Prvi je da povećate proizvodnju i izvoz, i tim ekstra profitom opet subvencionirate stanovništvu. Drugi način, i to je zadnji, je da povećate cijenu privredi i to su oni odabrali - kazao je Novalić.

Istakao je da već sada privreda plaća struju od koje se ostvaruje dobar profit i pojasnio zašto je to tako.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Na naplatu dolazi postavljanje loših kadrova u FBiH, nećemo podržati smjenu Heleza jer cijelo VM treba otići...

- Da bi izvozili struju, naša Vlada je morala zamoliti Parlament da pusti Blok 3 i Blok 4, a za njega nismo imali uglja jer naši rudari proizvode pet tona, to je njihova mogućnost. Da bi izvozili struju morali smo kupovati ugalj od privatnih rudnika i to smo uradili. Ali ova vlast je to suspendirala i sad joj fali taj ugalj. Zato govore o poskupljenju struje. Kasno je da sad proizvede struju pa izvozi, jer nema uglja - dodao je Novalić.

Kazao je da samo "menadžiranje s ove tri veličine vodi ka tome da ne morate građanima povećati struju", te je istakao da ne treba povećati struju ni privredi jer će izazvati novi val i broj otpuštenih će biti povećan za 30.000 do 40.000.

- Nepotrebno, nemoguće, štetno je povećati privredi. Jedini izlaz je izvoz, a to je produkcija blokova 3 i 4 i da se kupuje ugalj iz privatnih izvora. Ako to ne shvati neko ko danas vodi Elektroprivredu, imat ćemo redukcije. A to nas vraća u vremena gotovo ratna - upozorio je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.