open-navfaktor-logo
search
Ekonomski poremećaji
Novalić: Vlada FBiH usmjereva sredstva prema kritičnim oblastima
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govorio je danas o dva najvažnija poremećaja u oblasti ekonomije koja su uzrokovana pandemijom i ratom u Ukrajini, a u pitanju su poskupljena te poremećaji u dobavnom lancu u oblasti hrane i energije, što je slučaj u cijelom svijetu.
11.03.2022. u 18:54
get url
text

Podsjetio je da BiH kao država nema monetarnu politiku zbog veze s eurom kroz Currency Board te postoji samo fiskalna, odnosno budžetska politika putem čega se može djelovati u odgovorima na krize i to izdvajanjem novca za krizne događaje kao što su zaustavljanje poskupljenja ili kroz poreznu politiku i odustajanje od nekih poreskih opterećenja.

- To su mogući pravci djelovanje naše fiskalne politike. Oblast hrane i energije ograničena je prije godinu dana. Tako su na 17 grupa proizvoda koje obuhvataju 500 prehrambenih artikala marže ograničene, kao i na naftu od veleprodaje do maloprodaje - podsjetio je Novalić.

Naredna djelovanja Vlade Federacije BiH odnose se na transfere prema kritičnim oblastima. Kada je u pitanju energija postoje dvije podoblasti i tu je prije svih struja, gdje je situacija najbolja jer je sada četiri puta jeftinija struja za privredu i stanovništvo nego je berzanska cijena struje, kao i cijena na Zapadu.

To je zbog činjenice što BiH proizvodi struju te je u mogućnosti, pojasnio je Novalić, vladati tim resursom, a puštanjem u funkciju blokova 4 i 5 amortizirao bi se eventualni nestanak plina.

- U toku je intenziviranje južne gasne interkonekcije kako bi se osiguralo da se ne zavisi samo od jednog izvora. Najteži problem je s gorivom koje ne proizvodimo te zavisimo od svjetskih berzi i za koje niko ne može predvidjeti kako će se kretati. No u tom smislu stavramo robne rezerve nakon što smo uknjižili naftne terminale na BiH - podsjetio je Novalić.

U Živinicama već postoji solidan kapacitet za skladištenje, sa 30 miliona KM počinje se sanirati skladište u Blažaju, a u planu je i sanacija skladišta u Bihaću jer se troši 100 miliona litara godišnje.

Dodao je Novalić da postoje rezerve žita za tri mjeseca te pozvao stanovništvo da ne kupuju brašno u velikim količinama jer će se stvoriti vještačka nestašica budući da BiH ima ugovore sa Srbijom već 50 godina odakle se tradicionalno nabavlja pšenica te nema problema u uvozu.

- Na raspolaganju će biti onoliko koliko godišnje trošimo, ali ne i više od toga. Zato se mora voditi računa o internoj potrošnji koja treba biti u skladu s dosadašnjim navikama. Ulje je značajno poskupjelo, ali neće biti nestašice budući da Federacija troši oko 41 milion litara, a fabrika u Brčkom je sama po sebi robna rezerva i proizvodi između 90 i 95 miliona litara - kazao je Novalić.

Kaže da postoji problem cijene ulja zbog čega je potrebno izgraditi skladište budući da je u pitanju roba kratkoročnog perioda, ali ostali proizvodi su na zadovoljavajućem nivou poput deterdženata, mesa i mesnih proizvoda.

Postoji potreba za većom proizvodnjom hrane jer krize to zahtijevaju, kaže Novalić koji je najavio da će se poljoprivrednici subvencionirati naftom te je 20 miliona KM osigurano za robne rezerve što će također biti usmjereno na poljoprivredu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.