open-navfaktor-logo
search
Opći izbori
Novca nema, Izborni zakon to nije predvidio: Šta CIK može uraditi
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine upozorila je u više navrata da rok do kojeg mora biti osiguran novac za provođenje Općih izbora, zakazanih za 2. oktobar, istječe 19. maja, odnosno sutra. Sredstava još nema, iz CIK-a su se kasno poslijepodne oglasili da nisu zadovoljni ishodom sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, koji je pozivan da nametne budžet ili odluku, odgovorili su tek da je odgovornost na Vijeću ministara BiH i svim ministrima.
18.05.2022. u 18:00
get url
text

VEZANI TEKST - Tegeltija: Nastaviti pripreme za izbore, CIK će imati novac na raspolaganju

U Centralnoj izbornoj komisiji su ranije kazali da imaju spremna neka rješenja, ali da će o tome moći govoriti nakon 19. maja. Najavljivali su mogućnost podnošenja krivičnih prijava, ali to neće osigurati novac na vrijeme.

Šta CIK može sada uraditi, pitali smo Vehida Šehića, političkog analitičara i nekadašnjeg člana CIK-a.

- CIK ništa ne može u ovom trenutku. Treba sačekati sutrašnji dan i da na osnovu toga odluče šta će. Da li će odgoditi izbore. Postoji ta mogućnost kao što su bili odgođeni lokalni izbori, ali se mora držati Izbornog zakona.

Zakon nije predvidio mogućnost da može doći u pitanje finansiranje izbora. Postoji mogućnost odgode, da se odgađaju izbori na određenim biračkim mjestima gdje nisu mogli biti održani zbog vanrednih okolnosti poput prirodnih nepogoda, ali se održavaju u roku od sedam dana nakon redovnih i najkasnije u roku od 30 dana. Taj rok od 30 dana ne može biti prekoračen – rekao je Šehić.

Kazao je da se nada da će biti sazvana sjednica Vijeća ministara BiH i donesena odluka u skladu sa zakonom te osigurana neophodna finansijska sredstva.

VEZANI TEKST - Novac za izbore mora biti osiguran do sutra: Dodik pristao da Predsjedništvo reaguje, a onda se ušutio

- Novac je već sada potreban CIK-u jer su stranke počele predavati prijave, pa treba provjeriti mnoge podatke, a zatim idu kandidatske liste. To je hiljade kandidata i svakog treba provjeriti i u tu svrhu treba angažirati dodatne ljude koji će raditi po ugovoru na određeno vrijeme – dodao je Šehić.

Spominjana je mogućnost da neko drugi da novac na šta je Šehić istakao da je obaveza države da finansira izbore.

- Nemoralno je i neprihvatljivo da neko drugi to finansira, a novca ima, to je potvrdio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Pa sve naknade dobijaju na osnovu privremenog finansiranja. Ovo je zakonska obaveza – naglasio je Šehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.