open-navfaktor-logo
search
Podrška natalitetu
Novčana pomoć Općine Novi Grad za 36 porodica sa troje i više djece
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je danas prijem za 36 porodica koje su u prošloj godini dobile blizance, tereće, četvrto i svako naredno djete i uručio im rješenja za dodjelu simbolične pomoći u iznosu od 500 KM.
29.01.2021. u 16:29
get url
text

Ovom prilikom načelnik je sretnim roditeljima čestitao na prinovi i poželio im dobro zdravlje i sreću. Općina Novi Grad ovu vrstu podrške porodici i natalitetu, provodi od 2015. godine, a do sada je uručeno blizu hiljadu rješenja stanovnicima Novog Grada, koji su se odlučili da imaju višečlane porodice.

Načelnik Efendić kazao je da ova lokalna zajednica nastoji da kroz realizaciju različitih projekata građanima omogući ambijent za što ugodnije življenje.

- Naročito kada je mlađa populacija u pitanju, trudimo se da im omogućimo uslove za što lakše odrastanje i život, od izgradnje i obnove obdaništa i škola, dječijih igrališta i parkova, stipendiranja učenika i studenata, ali i onih koji postižu rezultate u sportskim disciplinama itd. - rekao je.

Nakon sina i kćerke Aida Suljević odlučila je roditi još jedno dijete. U prošloj godini na svijet je donijela kćerkicu Sumeju. Iako je koronavirus u značajnoj mjeri otežao život, Aida smatra da su djeca najveće bogatstvo. U situaciji u kojoj se našla njena porodica zbog COVID-a 19, podrška Općine puno znači.

- Pomoć puno znači, posebno dobro dođe u vrijeme pandemije uzrokovane COVID-om 19, jer mi suprug trenutno ne radi, a ja sam na porodiljskom, pa su primanja znatno niža nego inače, ali bez obzira na trenutnu situaciju treba se boriti i ići dalje kroz život. Satisfakcija je i to kada znamo da nismo sami, ali i saznanje da i lokalna zajednica u kojoj živimo brine o nama - kaže Aida.

Posebnu radost u dom porodice Vatreš donijelo je rođenje dječaka. Sretni roditelji Ismilda i Anel, nakon više godine od rođenja njihove druge kćerke, u oktobru 2020. dobili su sina. Kažu da je njegovo rođenje u njihovu porodicu unijelo dodatnu radost. Sada kada su kćerke već srednjoškolke i imaju svoje obaveze, beba je donijela nove obaveze i promijenila svakodnevni način života.

Mlada majka Amira Suljagić nedavno je rodila i trećeg dječaka.

- Ova podrška puno nam znači posebno sada kada smo svi u problemima zbog korone, kada se ostaje bez posla i smanjuju se primanja - kazala je.

Za podršku višečlanim porodicama iz općinskog budžeta za 2020. godinu izdvojeno je 100.000 KM. Od porodica kojima su danas uručena rješenja dvije su dobile šesto, dvije peto dijete, a osam porodica četvrto, dok je 21 porodica dobila treće dijete, a tri blizance.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.