open-navfaktor-logo
search
Zasjedala Vlada
Novčanu naknadu u TK sada mogu dobiti i maloljetni borci i supruge umrlih demobilisanih boraca
Na danas održanoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona (TK) utvrdila je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.
23.05.2023. u 12:42
get url
text

Ovim izmjenama bitne novine u odnosu na raniji tekst Zakona se ogledaju u uvođenju u pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu maloljetnih demobilisanih branilaca ukoliko su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine, kao i supruga umrlih demobilisanih branioca sa navršenih 50 godina života do navršenih 57 godina života, pod uvjetom da je umrli suprug bio pripadnik Oružanih snaga najmanje 12 mjeseci, da je supruga prijavljena kao nezaposleno lice kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava i da ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za mjesec decembar 2021. godine.

Ovim se ispunjava još jedna od prezentiranih mjera iz ekspozea premijera Irfana Halilagića. Također, uvodi se i nova definicija pojma demobilisanog branioca "maloljetni demobilisani branilac", na način kako je to predviđeno Zakonom o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica.

Osim navedenog ostali termini su usklađeni sa federalnim zakonom. Izmjenama i dopunama je predviđeno i da Ministarstvo, putem jedinica lokalnih zajednica, preuzima obavezu finansiranja održavanja, saniranja, rekonstrukcije i adaptacije lokaliteta pogibija heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata sa područja TK.

Također, u oblasti boračko-invalidske zaštite, Vlada je danas donijela odluku o odobravanju sredstava na ime jednokratnih novčanih primanja dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja u 2023. godini. Za ovu namjenu, ove godine predviđeno je ukupno 210.000 KM.

Današnjom odlukom predviđeno je da osnovica za pojedinačna jednokratna novčana primanja bude ostvarena prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, a jednokratna novčana primanja za 2023. godinu iznosi 50 posto prosječne plaće u FBiH za 2022. godinu za: značku "Zlatni ljiljan", "Red hrvatskog trolista", "Orden slobode", "Red bana Jelačića", "Orden heroja oslobodilačkog rata", "Red Nikole Šubića Zrinjskog", "Orden oslobođenja", "Red kneza Domagoja s ogrlicom", "Orden zlatnog grba sa mačevima", "Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem", "Orden zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem", "Medalja za hrabrost", "Medalja pobjede", "Medalja otpora", "Medalja za vojne zasluge", "Policijska medalja za hrabrost" i "Zlatna policijska značka-zvijezda".

Za "Srebrenu policijsku zvijezdu" i "Srebreni štit" iznos jednokratnog primanja iznosi 25 posto prosječne plaće, a 10 posto prosječne plaće iznosit će naknada za dobitnike priznanja "Red hrvatskog pletera".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.